Többször félbeszakadt a bolgár-angol EB-selejtező huhogás és náci karlengetés miatt, hatalmas a botrány Bulgáriában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Bolgár ultrák karlendítései az angol-bolgár EB-selejtezőn 2019. október 14-énFotó: AJ+ Twitter

A futballrajongó miniszterelnök Bojko Boriszov a bolgár futballszövetség elnöke,  Boriszlav Mihajlov lemondását követeli a szófiai Levszki-stadionban megrendezett bolgár-angol EB-selejtező után. 

Boriszov sportminisztere, Kraszen Kralev kedden bejelentette, hogy ameddig Mihajlov nem távozik a posztjáról, a kormány nem ül egy asztalhoz a szövetség egyetlen vezetőjével sem. 

A hétfő esti meccs 29. percben 0-2-nél, majd a 43. percben 0-3-as állásnál is félbe kellett szakítania a horvát játékvezetőnek a mérkőzést, mert a hazai szurkolók folyamatosan huhogtak, sőt többen náci karlendítéseket tettek, amikor a vendégek színes bőrű játékosaihoz került a labda. 

Voltak olyan nézők, akik „no respect” feliratú pólót viseltek, kifigurázva az UEFA sportszerűséget és a rasszizmus elleni küzdelmét népszerűsítő kampányát:

Az angolok szurkolók sem hagyták szó nélkül, hogy Raheem Sterlinget és Tyrone Mingst huhogták a hazai fanatikusok:

A félidőben a náci szurkolók egy nagyobb csoportja elhagyta a stadiont, így végül a második félidő már különösebb atrocitás nélkül zajlott. Az angolok 6-0-ra legázolták a bolgárokat. 

Miután Sterling is betalált, a brit szurkolók természetesen nem hagyták ki a ziccert, és felcsendült a 

„Na, ki lőtt gólt a rasszistáknak? Hát Raheem Fucking Sterling!” 


A meccs utáni sajtótájékoztatón is elég parázs volt a hangulat, miután Gareth Southgate angol szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a rasszizmusnak nincs helye futballpályákon, és hogy a szünetben megbeszélték a játékosokkal: ha még egyszer huhogás hallatszik, levonulnak. 

Erre egy bolgár újságíró visszaszólt Southgate-nek, hogy túloz, amikor rasszista rigmusokat emleget, teljesen barátságos volt a meccs hangulata: 

A bolgár válogatott edzője, az 1994-es világbajnokság hőseként ismert Kraszimir Balakov azt mondta, ő aztán nem hallott huhogást, de persze ha hallott volna, nagyon fel lenne háborodva. 

(BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.