Erdogan nem hajlandó tárgyalni az amerikai alelnökkel és a külügyminiszterrel

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem tárgyal sem Mike Pence amerikai alelnökkel, sem Mike Pompeo külügyminiszterrel, sem Robert O'Briennel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával, amikor csütörtökön Ankarába látogatnak - derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a Sky News brit hírcsatornának adott a török elnök szerdán.

A török elnök kijelentette, hogy az ő tárgyalópartnere amerikai részről Donald Trump elnök, és ha Trump odamegy, vele tárgyal majd. 

Az exkluzív interjúból Alex Crawford, a csatorna tudósítója osztott meg részleteket a Twitteren. A beszélgetésben Erdogan megerősítette, hogy az észak-szíriai török offenzíva akár már csütörtök éjjel véget érhet, ha a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) 35 kilométerre visszahúzódnak a török határtól, és Manbídzstől az iraki határig elhagyják azt a területet, ahol Törökország biztonsági sávot akar létrehozni.

A török offenzívát számos nemzetközi bírálat érte, de Erdogan kitart amellett, hogy az akció akkor fog véget érni, amikor elérte célját, és nem hajlandó semmilyen tűzszünetet kötni a kurd fegyveresekkel, akiket Törökország terroristának tekint.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az YPG ellen. 

A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy Donald Trump hirtelen döntése után kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban. (MTI, BBC)