Matolcsy unokatestvérétől többek között Perry Holzgraf Doan Huu Chi Esculier tulajdonába került a bedőlt NHB bank

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az Index írt arról, hogy hogy a végelszámolás alatt álló NHB Bank gazdát cserélt: Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás Béla eladta a bankot a Solar Gold nevű aranykereskedő-cégnek. Ez volt az a bank, amelyből éppen a bedőlés előtt kevéssel a Szemerey-Matolcsy kör 17 cége lépett le

Mint a lap írja, a vevő képviselői egy német lakcímmel rendelkező magyar, illetve egy vietnámi lakcímmel rendelkező francia-vietnámi üzletember, akiknek az üzleti múltja nem nevezhető megnyugtatónak.

A ceginfo.hu-n megjelent információk szerint augusztus 27-én változott meg a végelszámolás alatt álló NHB Bank főtulajdonosa. A bank korábban Szemerey tulajdonában lévő BanKonzult Kft. tulajdona volt, onnan került át a Solar Gold Aranykereskedelmi Zrt. tulajdonába. E cég korábban Demján Sándor szélesebben értett érdekkörének része volt. 

A cégnyilvántartásból az is kiderül, hogy egy ideig Skáre Balázs, majd Skáre János és a vietnami-francia Perry Holzgraf Doan Huu Chi Esculier vezetik a céget. Az Index szerette volna felvenni a kapcsolatot a Solar Gold Zrt. vezetőivel, de nem jártak sikerrel. Az interneten fellelhető információk szerint Skáre Balázs mér egy ideje a Solar-csoport kötelékében dolgozik, az elmúlt években pedig hat cégben volt ebben, ebből kettő kényszertörlés, egy pedig felszámolás sorsára jutott. Testvére, János szintén hat cégben volt érintett, ebből kettőt kellett felszámolni. 

A 62 éves Perry Holzgraf Doan Huu Chi Esculier Ho Si Minh-városban rendelkezik lakcímmel, és keveset lehet megtudni róla a neten, de korábban Romulus nevű Szingapúrban bejegyzett szerencsejátékcégben, egy Natural Resource Corp. nevű cégben, illetve a Brit Virgin-szigetek-i M-Power cégben bukkant fel a neve. Sokat tevékenységéről nem tudni, de a vietnami lapok a Panama-iratok helyi érintettjei között emlegették. 

Az NHB 2019 márciusa óta áll végelszámolás alatt, 2 milliárd forintos veszteség, 1,3 milliárd forintos saját tőke mellett 42,6 milliárd forintnyi kötelezettség van a bank tevékenységzáró mérlegében. 

Az Index ezért a végelszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN)-hoz fordult, hogy megkérdezze, jóváhagyták-e a tulajdonosváltást, illetve hogy nem kerültek-e egy így rosszabb helyzetbe a hitelezők. 

A PSFN válasza szerint az NHB hitelintézeti tevékenységet nem végezhet, társasági jogi értelemben azonban nem különbözik más, zártkörűen működő végelszámolás alatt álló részvénytársaságoktól, így valamennyi tulajdonosát megilletik a részesedésüket megtestesítő részvényekkel kapcsolatos jogok, vagyis azokat többek között részben, vagy egészben értékesíthették, és akár a továbbiakban is értékesíthetik.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.