Matolcsy unokatestvérétől többek között Perry Holzgraf Doan Huu Chi Esculier tulajdonába került a bedőlt NHB bank

gazdaság
2019 október 16., 12:29
comments 40

Az Index írt arról, hogy hogy a végelszámolás alatt álló NHB Bank gazdát cserélt: Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás Béla eladta a bankot a Solar Gold nevű aranykereskedő-cégnek. Ez volt az a bank, amelyből éppen a bedőlés előtt kevéssel a Szemerey-Matolcsy kör 17 cége lépett le

Mint a lap írja, a vevő képviselői egy német lakcímmel rendelkező magyar, illetve egy vietnámi lakcímmel rendelkező francia-vietnámi üzletember, akiknek az üzleti múltja nem nevezhető megnyugtatónak.

A ceginfo.hu-n megjelent információk szerint augusztus 27-én változott meg a végelszámolás alatt álló NHB Bank főtulajdonosa. A bank korábban Szemerey tulajdonában lévő BanKonzult Kft. tulajdona volt, onnan került át a Solar Gold Aranykereskedelmi Zrt. tulajdonába. E cég korábban Demján Sándor szélesebben értett érdekkörének része volt. 

A cégnyilvántartásból az is kiderül, hogy egy ideig Skáre Balázs, majd Skáre János és a vietnami-francia Perry Holzgraf Doan Huu Chi Esculier vezetik a céget. Az Index szerette volna felvenni a kapcsolatot a Solar Gold Zrt. vezetőivel, de nem jártak sikerrel. Az interneten fellelhető információk szerint Skáre Balázs mér egy ideje a Solar-csoport kötelékében dolgozik, az elmúlt években pedig hat cégben volt ebben, ebből kettő kényszertörlés, egy pedig felszámolás sorsára jutott. Testvére, János szintén hat cégben volt érintett, ebből kettőt kellett felszámolni. 

A 62 éves Perry Holzgraf Doan Huu Chi Esculier Ho Si Minh-városban rendelkezik lakcímmel, és keveset lehet megtudni róla a neten, de korábban Romulus nevű Szingapúrban bejegyzett szerencsejátékcégben, egy Natural Resource Corp. nevű cégben, illetve a Brit Virgin-szigetek-i M-Power cégben bukkant fel a neve. Sokat tevékenységéről nem tudni, de a vietnami lapok a Panama-iratok helyi érintettjei között emlegették. 

Az NHB 2019 márciusa óta áll végelszámolás alatt, 2 milliárd forintos veszteség, 1,3 milliárd forintos saját tőke mellett 42,6 milliárd forintnyi kötelezettség van a bank tevékenységzáró mérlegében. 

Az Index ezért a végelszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN)-hoz fordult, hogy megkérdezze, jóváhagyták-e a tulajdonosváltást, illetve hogy nem kerültek-e egy így rosszabb helyzetbe a hitelezők. 

A PSFN válasza szerint az NHB hitelintézeti tevékenységet nem végezhet, társasági jogi értelemben azonban nem különbözik más, zártkörűen működő végelszámolás alatt álló részvénytársaságoktól, így valamennyi tulajdonosát megilletik a részesedésüket megtestesítő részvényekkel kapcsolatos jogok, vagyis azokat többek között részben, vagy egészben értékesíthették, és akár a továbbiakban is értékesíthetik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.