Törvénnyel tiltanák ki a szexuális felvilágosítást a lengyel iskolákból

2019 október 16., szerda 14:30
277

A hétvégén újraválasztott jobboldali lengyel kormány új törvénytervezete betiltaná az iskolai szexuális felvilágosító órákat, és büntetné azokat, akik fiatalkorúak körében a szexet propagálják. Azok a tanárok, akik ellenszegülnének a tiltásnak, akár öt évnyi börtönbüntetést is kaphatnak, írja lengyel lapok alapkán a DW

A 'Stop Pedofília' névre keresztelt törvény az iskolai oktatásba emelné be a fogamzásgátlás-ellenes és abortuszellenes hangokat. A törvénytervezetet felháborodva fogadták az amúgy már sokat látott lengyel jogvédők is: az Amnesty International kutatója, Anna Blus szerint a törvény a fiatalokat sodorná veszélybe és katasztrofális következményei lehetnek. 

Transzparens a "gyerekek szexualizálása" ellen szervezett jobboldali tüntetésen, idén nyáron Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

A törvénytervezet élvezi a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatását, és mint a DW cikke megjegyzi, a párt jó szereplése a hétvégi választáson részben összefügghet azzal, hogy nagyon konzervatív álláspontot képviselnek például a szexuális felvilágosítás vagy a homoszexualitás elfogadásának kérdésében. 

A PiS egyik képviselője, Marcin Ociepa szerint azok a félelmek, hogy oktatók kerülhetnek börtönbe a jogszabály miatt, csak a törvénytervezet túlinterpretációjából fakadnak, és szerinte a törvény csak annyit mond ki, hogy nem lehet 15 évesnél fiatalabbakat szexuális tevékenységre bátorítani. 

A törvénytervezet kritikusai szerint viszont a szexuális felvilágosítás fontos eleme az iskolai tanrendnek, és hasonlót állít az Egészségügyi Világszervezet is. Ugyanakkor Lengyelországban a jobboldal már régóta azt állítja, hogy a szexuális felvilágosítás ürügyén valójában csak a szex népszerűsítése zajlik a fiatalok körében. 

A törvénytervezet hamarosan második olvasásra kerülhet a lengyel alsóház elé, és a felsőház vélhetően pénteken tárgyalja majd. Erre a napra nagyobb tüntetéseket is szerveznek. 

Mint a Reuters megjegyzi, a lengyel iskolai tanrendben jelenleg sem szerepel hivatalosan a szexuális felvilágosítás, helyette a tanárok a családi életre való felkészülést oktatják, de egyes városokban, ahol liberálisabb a városvezetés, engedélyezték, hogy szexuális felvilágosítás is része legyen a képzésnek, kiváltva ezzel a PiS és a katolikus egyház felháborodását. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt