Orbán 2015-ben: „Stabil kurd régió nélkül Európában sem lehet stabilitást teremteni”

POLITIKA
2019 október 17., 15:02
comments 314

A Magyarországot is érintő menekültválság idején még egészen másban látta megoldást a magyar miniszterelnök mint most, amikor a többi uniós tagállammal szemben, egyedüliként állt ki a Szíria területére nyomuló, az önállósuló kurdok elleni török hadművelet mellett. 

2015. május 

„Meggyőződésünk, hogy ennek a térségnek, Irak térségének stabilitása nemcsak az ott élő népek számára fontos, (..) , hanem fontos a Nyugatnak és nekünk, európaiaknak is” – mondta a miniszterelnök, miután az Országházban fogadta az iraki kurdisztáni régió elnökét. A megbeszélés után tartott közös sajtótájékoztatón Orbán kijelentette: 

„meggyőződésünk, hogy ahhoz, hogy az Európában jelentkező bevándorlási nyomást, amely egyre nő, kezelni tudjuk, ahhoz stabilizálni kell a helyzetet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában."

Hozzátette: „Nekünk stabil Irakra és stabil Kurdisztánra van szükségünk. Stabil kurd régió és iraki régió nélkül Európában sem lehet stabilitást teremteni.”

2019. október

„Javaslom mindenkinek, hogy a magyar nemzeti érdekből induljon ki” – magyarázta a HírTV-nek Orbán, hogy Magyarország egyedüli EU-tagállamként miért támogatja a szíriai kurdok ellen indított török hadműveletet. 

„Nem egy Magyarország számára érdektelen konfliktusról van szó”

– hangsúlyozta. Orbán szerint „a következő hetekben eldől”, hogy Törökország a területén tartozkodó 3 millió menekültet Európa vagy Szíria felé indítja-e meg, és ha az előbbi történik, akkor

„ezek az emberek megérkeznek Magyarország déli határaihoz”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.