Törökország felfüggeszti a kurdok elleni offenzívát

Észak-Szíriával kapcsolatos tűzszüneti megállapodásba egyezett bele Recep Tayyip Erdogan török elnök, jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában. Hozzátette, hogy 120 órára minden hadműveletet felfüggesztenek, az Egyesült Államok pedig segít a kurd csapatoknak a rendezett visszavonulásban azokról a területekről, amiket biztonsági zónának jelölt ki a határ mellett.

Recep Tayyip Erdogan és Mike Pence AnkarábanFotó: SHAUN TANDON/AFP

Trump a Twitteren arról írt, hogy milliók életét sikerült megmenteni. 

Törökország október 9-én indított offenzívát Észak-Szíriában a kurdok ellen, miután Donald Trump kivonta az amerikai csapatokat a térségből. tartani lehetett attól, hogy a konfliktus a kurdok elleni etnikai tisztogatáshoz vezet. A támadásuk következményeként a korábban az Egyesült Államokkal szövetséges kurdok megalkudtak Bassár el-Aszad szír diktátorral és orosz patrónusaival. Szintén a támadás következtében már legalább egy olyan táborból megszöktek a rabok, ahol az ISIS kalifátusának összeomlása után fogságba esetteket őriztek. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér