Élőben lehet követni, ahogy két nő kicseréli a Nemzetközi Űrállomás akkumulátorait

űrkutatás
2019 október 18., 13:28
comments 148

Először léptek ki csak nők a világűrbe, Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa a pénteki űrsétán az állomás akkumulátorait cseréli ki. Ezt élőben lehet követni például itt:

link Forrás

A mostani űrsétával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA deklarált célja a nemek közti egyenlőség elősegítése. 

Koch egy októberi sajtótájékoztatóján mérföldkőnek nevezte az eseményt, és azt mondta, az űrséta sokak számára jelent majd inspirációt. Sandra Magnus, a NASA egyik korábbi űrhajósa, aki 136 napot töltött az ISS-en, a Reuters hírügynökségnek szintén kiemelte: nagyon fontos, hogy a fiatal nők ez alapján is tudjanak szerepmodelleket választani maguknak. 

Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az ilyen feladatok elsődleges feltétele mindenekelőtt a hozzáértés. Az Egyesült Államok első női űrhajósa, Kathy Sullivan ugyancsak üdvözölte az eseményt. Először márciusban tettek kísérletet egy csak nőkből álló űrsétára, ezt azonban elhalasztották, mert az állomáson nem volt elegendő, mérethez illő űrruha. Az ISS űrhajósai 2000 óta 221, a karbantartás miatt szükséges űrsétát tettek, ebből 43 alkalommal nő is volt a csapatban - írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.