Iskolát, pékséget is kilőtt a török hadsereg Szíriában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

"A török hadsereg és szíriai szövetségesei északkelet-szíriai offenzívájuk során semmibe vették a civil lakosság életét, háborús bűncselekményeket követtek el, köztük tömeges kivégzéseket és civil életeket követelő jogellenes támadásokat hajtottak végre," közölte az Amnesty International, miután tizenhét emberrel, köztük egészségügyi dolgozókkal, elmenekült civilekkel, újságírókkal, illetve helyi és nemzetközi humanitárius munkásokkal interjúzott, és videofelvételeket, orvosi jelentéseket elemzett. A jogvédő szervezet szerint a begyűjtött bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy 

"a török erők válogatás nélkül támadták a civilek otthonait, de pékséget és iskolát is célba vettek. Bizonyíték van az ismert szíriai kurd politikus, Hevrin Khalaf brutális meggyilkolására az Ahrar Al-Sharqiya tagjai által, amely a Törökország által támogatott és felfegyverzett Szíriai Nemzeti Hadsereg egyik alakulata."

Az Amnesty International vizsgálta a Szíria Jövője párt főtitkárának, Hevrin Khalafnak meggyilkolását is. A kurd politikusnőt Rakka és Quamishli közötti országút állították félre az Ahrar al-Sharqiya fegyveresei, miután kirángatták a kocsijából, hidegvérrel agyonlőtték. A szervezet hozzájutott a Khalaf halála után készült orvosi jelentéshez is, ami szerint "több lövés érte a fejét, az arcát, a hátát, zúzódások voltak a lábán, az arcán, a koponyáján, egy darabon levált a bőr a koponyájáról, a haját pedig kitépték, miközben annál fogva rángatták a földön."

Az Amnesty közleményében figyelmeztet: humanitárius vészhelyzet alakulhat ki a térségben. Legalább százezer otthonából elmenekült embert fenyeget az élelem-, víz- és gyógyszerhiány. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.