Iskolát, pékséget is kilőtt a török hadsereg Szíriában

külföld
2019 október 18., 09:35
comments 154

"A török hadsereg és szíriai szövetségesei északkelet-szíriai offenzívájuk során semmibe vették a civil lakosság életét, háborús bűncselekményeket követtek el, köztük tömeges kivégzéseket és civil életeket követelő jogellenes támadásokat hajtottak végre," közölte az Amnesty International, miután tizenhét emberrel, köztük egészségügyi dolgozókkal, elmenekült civilekkel, újságírókkal, illetve helyi és nemzetközi humanitárius munkásokkal interjúzott, és videofelvételeket, orvosi jelentéseket elemzett. A jogvédő szervezet szerint a begyűjtött bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy

"a török erők válogatás nélkül támadták a civilek otthonait, de pékséget és iskolát is célba vettek. Bizonyíték van az ismert szíriai kurd politikus, Hevrin Khalaf brutális meggyilkolására az Ahrar Al-Sharqiya tagjai által, amely a Törökország által támogatott és felfegyverzett Szíriai Nemzeti Hadsereg egyik alakulata."

Az Amnesty International vizsgálta a Szíria Jövője párt főtitkárának, Hevrin Khalafnak meggyilkolását is. A kurd politikusnőt Rakka és Quamishli közötti országút állították félre az Ahrar al-Sharqiya fegyveresei, miután kirángatták a kocsijából, hidegvérrel agyonlőtték. A szervezet hozzájutott a Khalaf halála után készült orvosi jelentéshez is, ami szerint "több lövés érte a fejét, az arcát, a hátát, zúzódások voltak a lábán, az arcán, a koponyáján, egy darabon levált a bőr a koponyájáról, a haját pedig kitépték, miközben annál fogva rángatták a földön."

Az Amnesty közleményében figyelmeztet: humanitárius vészhelyzet alakulhat ki a térségben. Legalább százezer otthonából elmenekült embert fenyeget az élelem-, víz- és gyógyszerhiány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.