Orbán nem vétózott, az Európai Tanács elítélte a török offenzívát

külföld
2019 október 18., 03:02
comments 82

Míg a külügyi tanács hétfői ülésén egyedüliként vétózta meg Magyarország a többi tagállammal szemben, hogy elítéljék a Szíriába nyomuló török hadműveletet, a péntek hajnalig tartó Európai Tanács ülésen a tagállamok kormányfői elfogadták azt a nyilatkozatot, amiben "határozottan elítélik Törökország egyoldalú katonai fellépését Szíriában." A kiszivárgott hírek szerint Orbán elengedhette a szembenállást, és nem élt vétóval. A Politico beszámolója szerint Mark Rutte holland miniszterelnök újságíróknak arról beszélt, hogy a török offenzíváról nagyon jó vita folyt, és a helyzet súlyosságának megfelelően egységes uniós álláspont született. Igaz, ő határozottabb szöveget is elfogadott volna.

link Forrás

Észak-Macedónia és Albánia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről viszont nem tudtak megállapodni. A visegrádi négyek sürgették a bővítést, az MTI szerint az ülés előtt levelet küldtek a tagállamok vezetőinek, amiben arra figyelmeztettek, hogy a két ország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak további halasztása gyengítené a Nyugat-Balkán stabilitását és jelentősen korlátozná a közösség befolyását a térségben. A Politico szerint merőben eltérő vélemények hangzottak el:

  • Németország, Olaszország és Franciaország ellenezte, hogy különválasszák a két országgal tervezett tárgyalások megkezdését.
  • Spanyolország, Hollandia és Dánia viszont Észak-Macedóniával tárgyalna már, Albániával viszont nem.
  • Franciaország egészen addig ellenzi a tárgyalások megkezdését a két országgal, amíg a teljes csatlakozási folyamatot meg nem reformálják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.