Gyurcsány: Előbb-utóbb az ország is mozdulni fog

Több 444 videó?
Szeretném

A korrupció elleni fellépésre és a többi ember tiszteletére szólította fel a Demokratikus Koalíció (DK) frissen megválasztott polgármestereit és önkormányzati képviselőit Gyurcsány Ferenc pártelnök szombaton.

Az ellenzéki politikus a Demokrata Képviselők Közössége fővárosi rendezvényén azt mondta, nyolc évvel ezelőtt azért alapították meg a DK-t, mert hittek abban, hogy becsülettel lehet szolgálni a hazát. A becsületes hazát csak becsületes politikusok tudják képviselni, aki közpénzt lop, az a hazát lopja meg, az nem politikus, hanem bűnöző – jelentette ki.

Aki pedig bárkit bánt amiatt, hogy kik a szülei, mi a származása, a hite, hogy kit és hogyan szeret, az megöli az ember lelkét és ezzel végső soron magát az embert – hangoztatta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: sok mindenről lehet vitatkozni, de erről a két dologról nem.

Gyurcsány szerint talán senki nem kezdte olyan mélyről, mint a DK, mert a párt alapításakor sokan egy „lyukas kétfillérest” nem adtak volna értük, az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz képest azonban mégis többszörösére növelték a képviselőik és megháromszorozták a polgármestereik számát.

A DK elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt heti választás eredményeképpen a tízezernél nagyobb lélekszámú településeken darabszámra több ellenzéki képviselő van, mint kormánypárti. Ahogy 1948 és 1956 is Budapesten kezdődött, ez a változás is Budapesten kezdődik – jelentette ki. Ha a kormánypárt nem érti, hogy ahogy a nagyobb városok megmozdulnak, úgy előbb-utóbb az ország is mozdulni fog, ha nem érti, hogy nem egyszerűen polgármesterek kaptak ki vasárnap, hanem a választók a Fideszt küldték el „a politika poklába”, akkor semmit sem ért a politikából. Ez a győzelem út a Fidesz 2022-es megbuktatásához.

A pártelnök cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, hogy íróasztalt kapna a fővárosi városházán. Azt javasolta mindenkinek, hogy ne a Gucci öltönyökben, az íróasztalok számában, a közpénzen vásárolt autók teljesítményében versenyezzenek egymással, hanem gondolatban, tisztességben és becsületben.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tart az önkormányzati választások után, október 14-én.Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA


Sehova nem vezet az a vita, hogy ki az ellenzék vezető ereje, mert az legfeljebb arra alkalmas, hogy szembe állítsa egymással az ellenzéki pártokat - szögezte le Gyurcsány Ferenc. Azt javasolta, fogadják el az álláspontot, hogy az ellenzék vezető ereje nem egyik vagy másik párt, hanem „a szabad, demokratikus és európai Magyarország közös ügye”.

A kormánypártok most mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne lehessen tisztességesen és korrekten átvenni a kerületek és városok vezetését, próbálnak még pár napot nyerni, hogy „eltakarítsák azt a mocskot vagy annak egy részét, amit felhalmoztak”, a mocsoknak azonban nyoma fog maradni, a papírt le lehet darálni, de a népítéletet nem lehet lemosni – folytatta.  

Arra biztatta az összes ellenzéki polgármestert és képviselőt, ne elégedjenek meg azzal, hogy elfoglalják a helyüket és becsülettel szolgálják a választókat. Alakítsák át a városokat, tegyék azokat élhetőbbé, vigyázzanak az emberekre és vonják be őket a települések vezetésébe.

A kormány külpolitikáját bírálva úgy fogalmazott: miközben Soros Közép Európai Egyeteme elment, „Erdogan egyeteme megjött”. A magyar kormány nem volt hajlandó elítélni azt az embertelen gyalázatot, amit Törökország tett Szíria és az ott élő kurdok ellen, ráadásul még arra is hivatkozott, hogy ez a mi érdekünkben történt. Egyetlen ártatlan civil ember meggyilkolása sem állhat Magyarország érdekében.

Végül arra kérte a DK önkormányzati politikusait, hogy minden városházára helyezzék ki az Európai Unió lobogóját, legyenek becsületesek, tisztességesek, és segítsenek a politikusi szakma becsületének helyreállításában. (MTI)