Torra: Az erőszakos tiltakozások nem tükrözik a katalán függetlenségi mozgalom békés természetét

külföld
2019 október 19., 13:26
comments 82

Tárgyalások megkezdésére szólította fel szombaton a spanyol központi kormányzatot Katalónia függetlenségpárti elnöke, Quim Torra, hogy megfékezzék az erőszakos cselekményeket. A héten a madridi legfelsőbb bíróság súlyos börtönbüntetést szabott ki a katalán szakadárok vezetőire, ezután erőszakos akciókba torkolló félmilliós megmozdulás volt Barcelona utcáin.

Péntek éjjel az elmúlt évtizedek legsúlyosabb zavargásai voltak Barcelonában. Maszkot viselő fiatalok lángoló szemetes konténerekkel barikádoztak el több utat és kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket, amelyek könnygáz- és füstgránátokkal válaszoltak. Az Arran nevű radikális katalán ifjúsági szervezet további tiltakozásokra szólított fel szombaton is a rendőri erőszak ellen és a politikai foglyok szabadon bocsátása érdekében. A katalán szakadárok ugyanis politikai fogolynak tekintik azokat a szeparatista vezetőket, akiket az ország egységének megbontására tett kísérleteik miatt bebörtönöztek a spanyol hatóságok.

A rendőrség az újabb tüntetésekkel kapcsolatban ismét az erőszak kiújulásának veszélyére figyelmeztetett, s arra kérte az üzleteket Barcelona belvárosában, hogy a tüntetések idejére zárjanak be.

Torra leszögezte, hogy az erőszakos tiltakozások nem tükrözik a katalán függetlenségi mozgalom hagyományosan békés természetét. „Felszólítjuk a spanyol kormány ügyvezető miniszterelnökét, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Mi eddig sem folyamodtunk soha erőszakhoz, és ez után sem fogunk” – szögezte le Quim Torra.

photo_camera Péntek esti utcakép Barcelonában. Fotó: PAU BARRENA/AFP

A hétfő óta tartó zavargásokban már mintegy 300 embert vettek őrizetbe. A spanyol belügyminiszter egyértelműen a katalán szakadárokat tette felelősség az erőszakért, és közölte, hogy a biztonsági erők meg fogják tenni a megfelelő lépéseket a rendbontókkal szemben. „Ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet. Súlyos és szervezett erőszakkal van dolgunk, de hangsúlyozom, hogy nem maradunk alul” – szögezte le Fernando Grande-Marlaska.

A tüntetéshullám azután kezdődött a katalán városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.