Tóth Bertalan: Az MSZP készen áll az újabb rendszerváltásra

POLITIKA
2019 október 19., 12:38
comments 327

Tovább kell építeni az ellenzéki szövetséget, új országot kell építeni, az MSZP készen áll az újabb rendszerváltásra – ezek voltak a párt elnök-frakcióvezetőjének legfontosabb állításai az önkormányzati választás eredményét értékelő választmányi ülés szünetében.

Tóth Bertalan a szombati, budapesti tanácskozás közben tartott sajtótájékoztót. Itt közölte: az ellenzéki szövetségen belül az MSZP is óriási sikereket ért el, mivel közel 350 önkormányzati képviselőt és 48 polgármestert adott. Az elnök azt kérte a megválasztott polgármestereiktől, önkormányzati képviselőiktől, ne kössenek nemtelen alkut a hatalom embereivel helyben, minden egyes lépésük a helyben élők érdekét szolgálja. A közpénznek nincs helye magánzsebekben.

A pártelnök szerint képviselőik a helyben élők sorsának jobbá tétele mellett azért fognak küzdeni, hogy ez az ország normális ország és újra jogállam legyen, a leszakadó rétegek is részesüljenek a gazdasági növekedés eredményeiből. Azt is kérte a megválasztott városvezetőktől, képviselőktől, kezdeményezzék a szabad városok, települések együttműködését, akár valamilyen szervezet létrehozásával.

Az MSZP rendszerváltó pártként most ünnepelte harmincéves születésnapját, és készen áll az újabb rendszerváltásra – mondta. Az MSZP motorként, rendszerépítőként vett részt az önkormányzati választáson, és ugyanilyen motorként kíván részt venni a következő országgyűlési választáson, ezért kérte fel Molnár Zsoltot, a párt fővárosi elnökét pártigazgatónak.

Kitért arra, hogy az MSZP több szavazatot kapott most megyei listáira, mint az európai parlamenti választáson. Nem igaz az, hogy az MSZP eltűnt volna vidékről.   Azt mondta, tízezer fő alatti településen az ellenzéki pártok közül szinte csak az MSZP-nek vannak polgármesterei, közel harminc.

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan társelnökök és Horváth Csaba, Zugló polgármestere egy MSZP-s sajtótájékoztatón.
photo_camera Kunhalmi Ágnes (bal oldalon), Tóth Bertalan pártelnök (középen) és Horváth Csaba, Zugló megválasztott polgármestere a választmányi ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Nőtt az MSZP támogatottsága - mondta, megjegyezve: az ellenzéki pártok nem hasítottak a megyei közgyűlési választáson, ahol a Fidesz döntő fölénye nem megkérdőjelezhető. Az a feladat, hogy ezekre a helyekre is el kell vinni az üzenetet: van másik, szabad Magyarország.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke a megválasztott képviselőknek címezve szavait azt kérte, érvényesítsék „az MSZP legszentebb politikáját”, a társadalmi igazságosságot, a szolidaritást. Örülnek az elért eredménynek, de nem dőlnek hátra; jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni. Szerinte ennek az összefogásnak az MSZP erős és legstabilabb bástyája, mert a párt elköteleződése megkérdőjelezhetetlen az összefogás, az „egy az egy ellen” politikája mellett.

Kunhalmi Ágnes beszámolt arról, a választmány üdvözölte Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) főpolgármesterré választását és bejelentett intézkedéseit. A választmány támogatja, hogy Demszky Gábor (SZDSZ) és Tarlós István (Fidesz-KDNP) volt főpolgármester díszpolgári címet kapjon a fővárostól - tette hozzá. Szerinte ez nemcsak egy gesztus, hanem egy új politikai kultúra felé tett legelső lépés.

Arra a kérdésre, hogy a szocialista Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter, a XV. kerület most lemondott jegyzője lehet-e Budapest új főjegyzője, Tóth Bertalan azt mondta, Karácsony Gergely fogja bejelenteni minden ezzel kapcsolatos javaslatát. Egy másik felvetésre, mit szólnának ahhoz, hogy ha a DK-s Gy. Németh Erzsébet lenne az egyik főpolgármester-helyettes, a pártelnök ugyancsak azt mondta, hogy Karácsony Gergely majd bejelenti döntéseit; mindenki feladatra szerződik, és bízik benne, hogy megfelelő személyi döntéseket hoz az új főpolgármester.

Arról, hogy Tüttő Kata szocialista politikusnak mekkora esélye van arra, hogy főpolgármester-helyettes legyen, a politikus azt mondta, napokon belül ki fog derülni.

Arra a kérdésre, elegendő lépésnek tartják-e, hogy felfüggesztette párttagságát a korrupciógyanúba keveredett kispesti szocialista képviselő, Lackner Csaba, Tóth Bertalan közölte, ha a felvételekről bebizonyosodik, hogy valódiak, akkor Lackner Csabának nincs helye a szocialista párt közösségében. Jelenleg folyik a vizsgálat - tette hozzá. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.