Kivezényelték a hadsereget a chilei utcákra

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Miután Santiago de Chilében a kijárási tilalom ellenére is zavargások voltak vasárnapra virradóra, Alberto Espina védelmi miniszter bejelentette, hogy 1500 katonát vezényeltek a főváros utcáira a rend helyreállítása érdekében. Chilében péntek óta tartanak tüntetések a metrójegy árának emelése miatt. A megmozdulások hamar eszkalálódtak, a tiltakozók barikádokat emeltek és összecsaptak a rendőrökkel, a hangulatot az sem javította, hogy Sebastián Pinera elnök rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban, valamint Valparaisóban, Concepciónban és több településen, illetve visszavonta a jegyáremelést.

Fotó: PABLO VERA/AFP

Szombat éjjel a tüntetők feltörtek és kifosztottak egy áruházat Santiago de Chilében. Az épületben mindeközben tűz ütött ki, hárman életüket vesztették. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.