Orbán a szabályokat megszegve felajánlotta a magyar uniós biztos segítségét Azerbajdzsánnak és Törökországnak

POLITIKA
2019 október 20., 09:09
comments 513

A szocialista Ujhelyi István EP-képviselő hívta fel a figyelmet heti körlevelében arra, hogy 

Orbán Viktor mondott nagyobbat Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján, mint hogy a magyarokban kipcsak vér is folyik.

A kormany.hu beszámolójában olvasható, hogy Orbán Bakuban beszélt arról is, hogy "Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja. Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata."

"Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit."

A magyar miniszterelnök kijelentése szemben áll az uniós szabályokka, amik kimondják: az Európai Bizottság tagjait bár a kormányok delegálják, kinevezésük után "megszakad minden formális kapcsolatuk a küldő országgal és kizárólag az uniós szerződések őreként, az egész európai közösség érdekében teljesítik feladatukat." Ujhelyi idézi a pontos jogszabályi cikkelyt, ami kimondja:

 a biztosok „feladataik  ellátása  során  teljes  mértékben  függetlenek,  és  az  Unió  általános érdekében  járnak  el;  különösen  nem  kérhetnek  és  nem  fogadhatnak  el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől.” 

Hogy Orbán kit vezet meg, Brüsszelt, vagy a bakui tárgyalópartnereit, egyelőre nem világos, de a magyar miniszterelnök lavírozását jól mutatja, hogy míg a külügyi tanács ülésén Szijjártó Péter egyedüliként vétózta a török hadművelet elítését, majd Orbán Magyarországon is emellett érvelt, addig Brüsszelben csont nélkül megszavazta a Törökországnak szánt figyelmeztetést. 

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), valamint Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára (b), Savkat Mirzijojev üzbég államfő (b3), Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök (b4), lham Aliyev azeri elnök (b5), Recep Tayyip Erdogan török elnök (b6) és Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök (j2) a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én.
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A kormány.hu szerint ugyanezen bakui ülésen Orbán jövendölt is, azt mondta: szerinte a britek október végén kilépnek az EU-ból. Ezzel kapcsolatban arra biztatta a Türk Tanács tagjait, hogy kezdjenek mielőbb tárgyalásokat a britekkel az új kereskedelmi szerződésekről. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.