A VIII. kerületben sem fogadta el a választási bizottság a Fidesz fellebbezését, nem kell megismételni a polgármester-választást

POLITIKA
2019 október 21., 19:16

A választást megnyerő Pikó András sem vehette át hivatalát a múlt héten, mivel az utolsó pillanatban a Fidesz jelöltjei megtámadták a polgármester-választás eredményét, valamint 10 egyéni választókerületben is fellebbeztek.

Sára Botond, a Fidesz VIII. kerületi polgármester-jelöltje arra hivatkozva támadta meg a választás eredményét, hogy miközben 269 szavazattal kapott ki Pikó Andrástól, szerinte nagyon magas volt az érvénytelen szavazatok száma (332). A fideszes delegáltak pedig arról számoltak be, hogy a szavazatszámláló bizottságok olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amik „egyértelműen tükrözték a választói akaratot”.

De a Fővárosi Választási Bizottság arra jutott, hogy a korábbi választási adatokból nem lehet következtetéseket levonni a mostani helyzettel kapcsolatban. Azt is túl általános állításnak találták, hogy a fideszesek szerint túl sok szavazatot nyilvánítottak érvénytelenné, ezért elvetették.

A Fidesz kifogásolta azt is, hogy az egyik szavazókörben olyan ellenzéki delegált ült, akinek a felesége közben egyéni képviselőjelöltként indult abban a körzetben. A Sára szerint ezzel sérült a választás tisztasága és az esélyegyenlőség. Hozzátette, hogy itt volt a legtöbb érvénytelen szavazat. 

A Fővárosi Választási Bizottság pedig arra jutott, hogy nem szabálytalan, hogy hozzátartozója legyen a bizottságban, és bizonyíték sincs a visszaélésekre. 

Csatolt egy olyan fotót is, amin valaki biciklin szállít egy szavazóurnát, akiről a kormánypárti delegáltak azt állították, hogy ellenzéki delegált volt. Sára szerint ekkor „nem tudjuk, hogy mi kerülhetett bele az urnába, így véleményem szerint sérültek a választás tisztaságának alapelvei”. Erről Sára Botond egy fényképet is csatolt, amin egy urnával bicikliző nő látható hátulról.

A Fővárosi Választási Bizottság szerint hátulról majdnem minden biciklis egyforma, ebből sem lehet semmilyen követeztetést levonni arról, hogy jogsértés történt volna. 

A Hírt Tv egyik felvételére is hivatkozott, amin azt állították, hogy szavazatvásárlás történt. A helyi választási bizottság feljelentést is tett. Ezekre hivatkozva Sára Botond felhozta, hogy „nem a legtöbb »tiszta« szavazatot kapott jelölt nyerte a választást”, vagyis ő. Ezért azt kérte, hogy a VIII. kerület két szavazókörében semmisítsék meg a polgármester-választás eredményét, és ezeken a helyeken ismételjék meg a választást, vagy legalább számolják újra a szavazatokat.

A Fővárosi Választási Bizottság ezt élből elvetette, mivel sajtóhírek alapján nem fogadnak el panaszt.