Elfoglalta krizantémtrónját Japán új császára

ünnep
2019 október 22., 04:24

Hivatalosan bejelentette trónra lépését kedden Naruhito új japán császár. „Trónra léptem az alkotmány és a császári házra vonatkozó törvénnyel összhangban. (...) Esküszöm, hogy az alkotmány szerint fogok cselekedni, és teljesíteni fogom kötelességemet az állam és a japán nép egységét jelképezve” - mondta Naruhito a császári palotában tartott ceremónián, amelyen 190 országból és nemzetközi szervezetből mintegy kétezer rangos vendég, külföldi uralkodó és közjogi méltóság vett részt, köztük Áder János köztársasági elnök.

Abe Sinzó miniszterelnkök odakiáltja az új császárnak, hogy banzáj!
photo_camera Abe Sinzó miniszterelnkök odakiáltja az új császárnak, hogy banzáj! Fotó: HANDOUT/AFP

 Naruhito fellépett a hatalmas - 6,5 méter magas, 8 tonnás - krizantémtrónra, a Takamikurára, és onnan mondta el a trónfoglaló beszédét.

photo_camera Fotó: Pool for Yomiuri/The Yomiuri Shimbun

 Naruhito apja, a 85 éves Akihito japán császár három évtized uralkodás után április 30-án távozott a trónról, és ezzel lezárult a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak. Ötvenkilenc éves fia másnap jelentette be a krizantémtrón átvételét, kedden foglalt el a trónt, és uralkodásával kezdetét vette a reiva (gyönyörű harmónia) korszaka. (BBC/MTI)