Úgy ordít a világ leghangosabb madara, mint egy cölöpverőgép

ÁLLAT
2019 október 22., 09:06

A világ leghangosabb madaraként ismerték el amerikai kutatók a csombókos harangozómadarat (Procnias albus), amelynek kiáltásai elérhetik a 113 decibelt, egy cölöpverőgép hangerejét is. 

link Forrás

Az Amazonas mélyén élő madár galambméretű, 250 grammos fehér hímjének nászéneke olyan hangos is lehet, mint egy teljes erőből dübörgő rockkoncert - állapította meg Jeff Podos, a massachusettsi Amherst város egyetemének biológusa, akinek tanulmánya a Current Biology című tudományos folyóirat legfrissebb, hétfőn utcára került számában jelent meg.

photo_camera A  CSOMBÓKOS HARANGOZÓMADÁR Fotó: ANSELMO D'AFFONSECA/AFP

Jeff Podos és kutatótársai nagy felbontású hangrögzítővel és kamerával örökítették meg a madár énekét és viselkedését. Mint a tanulmány írják, 

a vadonban azon tűnődtek, hogy a szerelmi dal címzettjei hogyan bírják végighallgatni halláskárosodás nélkül a fülsiketítő nászdalt.Megfigyelték, hogy a párt kereső hím az első dallamot a széles nyilvánosság előtt adja elő, majd drámai, majdnem teátrális fordulatot tesz, és a második dallamot már a kiszemelt nőstényhez címezve bocsátja ki magából.

De a zöld tollazatú nőstényeket egyáltalán nem zavarja a dobhártyaszaggató lárma, sőt boldogan bújnak oda a hangosan rikoltozó hímhez.Fogalmunk sincs, ilyen apró állatok hogyan tudnak kibocsátani magukból ilyen erős hangokat" - írta Jeff Podos. A massachusettsi kutatók felfigyeltek arra is, hogy minél hangosabb volt egy csombókos harangozómadár kiáltása, annál rövidebb ideig tartott, nyilván a levegővételi kapacitás anatómiai korlátai miatt. (Guardian/MTI)