18 milliárdnyi közbeszerzést nyertek Borkai polgármestersége alatt a botrányában emlegetett vállalkozók

POLITIKA
2019 október 23., 05:41
comments 181

Borkai Zsolt 2006-os polgármesterré választásától 2018-ig, az utolsó lezárt könyvelésű évig a polgármester szexvideós botrányából kibontakozó korrupciós sztoriban emlegetett vállalkozók és cégeik nyerték el a Győrben kiírt közbeszerzések 37 százalékát, összesen 18,3 milliárd forint értékben, írja a Korrupciókutató Központ Budapest adatbázisainak átvizsgálása alapján a G7.

És ez az áttekintés még nem is teljes. Mint írják, a botrány kulcsfigurája, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd látszólag csupán egy megbízást kapott a győri városházától, még 2006-ban 6,3 millió forint értékben bízták meg kutatási hálózatok megszervezésével. De, mint emlékeztetnek, szolgáltatások esetén 15 millió forintos összeghatárig nincs szükség közbeszerzésre, vagyis az ilyen szerződések nem lelhetők fel az adatbázisban. Márpedig a G7 értesülései szerint Rákosfalvynak több élő szerződése is van az önkormányzattal.

A 2006 óta a botrányban felmerült szereplők által elnyert 18,3 milliárd forintból közel hatmilliárd jutott az osztrák-orosz tulajdonú Strabagnak, aminek a területi igazgatója, Ackerman István a Borkai szexvideóját nyilvánosságra hozó szivárogtató blog szerint rendszeres vendég volt Borkai baráti társaságának mulatozásain.

A cég legnagyobb megbízása a Dunakapu téri mélygarázs volt, a 3,8 milliárdos üzleten a botrányban szintén felbukkanó Paár Attila West Hungária Bau nevű cégével osztoztak.

A videókban felbukkanók közül Szabó Ervin Diákolimpia 2017 Kft.-je 896 millió forintos, a vesztes érvénytelennek nyilvánított ajánlatánál négyszer drágább ajánlattal nyerte el az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál étkeztetési feladatait. A történetben szintén megjelenő Gasztonyi László Vill-Korr nevű cége - amely annak idején készségesen szolgáltatott referenciát Tiborcz István közvilágítási projektekre vágyó Elios Zrt.-jének - 1,4 milliárd forintnyi megbízást kapott az elmúlt években a győri önkormányzattól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.