A Google tudósai állítólag elérték a kvantum-felsőbbrendűséget

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Google tudósai azt állítják, sikerült elérniük a kvantum-felsőbbrendűséget. Friss tanulmányuk szerint a kvantumtechnológián alapuló Sycamore processzorukkal sikerült három és fél perc alatt elvégezniük egy számítást, amely a legerősebb hagyományos szuperszámítógépeknek tízezer évébe tellett volna. Ez maga volna a kvantum-felsőbbrendűség, John Preskill, a Caltech elméleti fizikusa 2012-ben pont annak a jelenségnek a leírására alkotta meg, amikor a kvantumszámítógépek teljesítménye meghaladja majd a hagyományos számítógépekét.

A Google AI Quantum kutatócsoportjának szerdán a Nature-ben megjelent tanulmánya még ellenőrzésre vár, de attól függetlenül is legfeljebb kezdeti áttörésként értékelhető - kb. mint a Wright-fivérek 12 másodperces "repülése", ez is inkább csak azt bizonyítja, hogy az elképzelés életszerű.

Akadnak hitetlenkedők is. A kvantumszámítógép fejlesztésében a Google egyik legnagyobb riválisa az IBM, ennek kutatói szerint a Google kutatói jelentősen túlbecsülték a számítás bonyolultságát, szerintük azzal egy hagyományos szuperszámítógép is 2,5 napon belül végzett volna, és kevesebb hibát vétett volna, mint a Google kvantumgépe. (Via The Washington Post)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.