Egy héttel az önkormányzati választások után az ÁSZ súlyos szabálytalanságokat talált Ferencvárosban

Budapest
2019 október 24., 12:00
comments 366

„Összegző megállapítás: A Társaság vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű, így nem volt biztosított a vagyon megóvása.”

Az Állami Számvevőszék 2019. október 21-én, tehát egy héttel az önkormányzati választások után hozta nyilvánosságra a ferencvárosi gazdálkodással kapcsolatos vizsgálatát, amiben súlyosan elmarasztalja az önkormányzatot és a vagyongazdálkodással foglalkozó kincstárat, a FEV. IX. Zrt-t. Az ÁSZ jelentésében javasolja, hogy az illetékesek vizsgálják ki a feltárt anomáliákat, és kezdjék meg a felelősségre vonást.

Az alábbi szabálytalanságokat találta az ÁSZ:

Az önkormányzat rossz gazda volt

A vizsgálat első megállapítása az önkormányzatra, mint a vagyonkezelő gazdájára vonatkozik: 


„A Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata, tulajdonosi joggyakorlása nem volt szabályszerű,” 

Mert a jogszabályi előírás ellenére a Képviselő-testület nem alkotta meg a Társaság javadalmazással összefüggő szabályzatát, valamint nem hagyta jóvá a Társaság éves beszámolóit.”

A kincstár beszámolói nem voltak megalapozottak

Ugyanakkor a Társaság vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű, 2015-2017. években egyszerűsített éves beszámolóját nem támasztotta alá a számviteli törvény (Számv. tv.) előírásainak megfelelő leltárral, ezért az éves beszámolói nem voltak megalapozottak. 


A vagyongazdálkodás a Társaságnál a 2015 - 2017. években nem volt szabályszerű. 

A Társaság 2015 - 2017. évekre vonatkozóan nem készített leltárt, amely tételesen és ellenőrizhető módon tartalmazta a meglévő eszközeit és forrásait, mennyiségben és értékben. 

„A Társaság megsértette a Számv. tv. 15. § (3) bekezdésében leírt valódiság elvét, ezért a Társaság elszámoltathatósága és a nemzeti vagyon megóvása nem volt biztosított.”

A vagyonkezelőnek három éven át nem volt jóváhagyott beszámolója

„A Társaságnak a 2015. és a 2017. évekre vonatkozóan nem volt jóváhagyott éves beszámolója.”

Az ÁSZ a vizsgálati anyagban javaslatokat is megfogalmaz. Azon túl, hogy nyilván pótolni kell a hiányzó beszámolókat, leltárakat és a társaság javadalmazással összefüggő szabályzatát, javasolják, hogy a polgármester „kezdeményezze a Társaságnál a leltárral és a leltározással kapcsolatban feltárt szabálytalanságok tekintetében a felelősség tisztázását és szükség szerint intézkedjen a felelősség érvényesítéséről.”

A ferencvárosi sötét ügyek centruma

Ferencváros korrupciógyanús ügyeinek szálai szinte kivétel nélkül a vagyonkezelőhöz, a FEV IX. Zrt-hez vezetnek. Itt intézték a kerületre rászabadult vállalkozó, Rudits Tibor sok száz milliót felemésztő, gyanús kéményfelújításait, de  a kincstárhoz tartozott a már közismerten alvilági módszerekkel üzemeltetett parkolási rendszer, itt vezették a csókosok számára parkolási VIP listát. Emlékezetes, hogy nevetséges áron adtak el nagy értékű telkeket totálisan átláthatatlan hátterű üzleti köröknek, és hozzájuk tartozott a József Attila Terv elnevezésű szociális városrehabilitációs projekt, ami kapcsán az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) súlyos szabálytalanságokat állapított meg, és 322 millió + kamatok megfizetésére kötelezte az önkormányzatot. Nem sorolom tovább. A lényeg, hogy nem az ÁSZ az első szerv, ami szabálytalanságokat talál a IX. kerületi kincstárnál. 

Új seprű

Az új polgármester, Baranyi Krisztina azt mondja, hogy döbbenten olvasta az ÁSZ súlyos megállapításait. A Számvevőszék javaslata szerint kivizsgálják a szabálytalanságokat, és ha azok megalapozottak, akkor felelősségre vonják az érintetteket. Hozzátette, hogy mivel az ÁSZ vizsgálódása számos kerületi ügyere nem terjedt ki, további vizsgálatokat fog kérni. Azt viszont meglepőnek tartja, hogy az ÁSZ a honlapján már az év elején jelezte, hogy a fenti vizsgálat elkészült, de csak a választásokat követően hozták nyilvánosságra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.