Széles mozdulatokkal kenik el a titkos ferencvárosi VIP-parkolási lista ügyét

bűnügy
2018 február 13., 05:19
comments 111

Miután kiderült, hogy Bácskai János polgármester barátja, Rudits Tibor a jogszabályokat megsértve kapott ingyenes parkolási engedélyt Ferencvárosban, a polgármester különös magyarázattal állt elő.  Azt állítja, hogy kollégái a vagyonkezelőben vezetnek egy titkos parkolási VIP-listát, amit előle eddig eltitkoltak, és erre került fel a vitorlás-csapattárs. Az ügy azért is érdekes, mert a barát neve szinte minden korábban feltárt IX. kerületi ügy kapcsán felbukkant: ingatlan-ügyben, százmilliós közbeszerzéseknél, étteremmé alakított turisztikai központnál, vendéglátóhelynél, parkolási svindlinél. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a zűrös ügyekben az önkormányzat hivatalai támogatják a vállalkozót, de a VIP-lista már bizonyítja, hogy belülről és suttyomban segítik Ruditsot.

photo_camera Rudits Tibor és VIP-listás autója.

A VIP listával kapcsolatban „közleményt” adott ki az önkormányzat. Bácskai most is ugyanazt a módszert választotta, mint a hamis parkolójegyek ügyében. Felkérte a vagyonkezelőt, ahol a titkos listát vezették, hogy vizsgálja ki saját magát.

„Az elmúlt hetekben a ferencvárosi parkolási rendszerrel kapcsolatban különböző híresztelések láttak napvilágot, amelyek tisztázására Ferencváros polgármestere belső vizsgálatra és jelentéstételre utasította a FEV IX. Zrt. vezetőit.”

A polgármester ezt az eljárást hatékonynak tartja. Korábban kérdésre válaszolva elmondta, hogy ő még sosem csalódott miközben önvizsgálatot tartott. Így fogalmazott a legutóbbi közmeghallgatáson:

„Ön sosem szokta megállapítani magáról, hogy igaza van? Én sosem kételkedem magamban."

link Forrás

A belső önvizsgálat már le is zárult. Íme az eredmény: „A FEV IX Zrt. egyik munkavállalóját a cég vezetője felfüggesztette a munkavégzés alól.”

Amiről viszont nem szól a közlemény, és amikre nem adott választ Martos Dániel, a parkolásért felelős kincstárnok:

  • Ki hozta létre a listát?
  • Mióta vezetik a listát és pontosan kiknek a gépkocsija szerepel rajta? 
  • Mennyi kár érte ezzel a közösséget?
  • Kiket vonnak felelősségre? 
  • Kit függesztettek fel és mennyi időre?
  • Akit felfüggesztettek, az hozta létre a listát, és az is vezette? 

A 444 információi szerint Rudits Tibor BMW-jén kívül a VIP listára felkerültek a parkolási divízió egyes vezetői által használt gépjárművek és a vagyonkezelővel kapcsolatban álló ügyvéd autója is. 

De más furcsaság is szerepel az önkormányzat szűkszavú közleményében: „Dr. Bácskai János polgármester ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a sajtóban megjelent, ferencvárosi parkolással kapcsolatos közlések miatt. A nyomozás lezárultáig Ferencváros Önkormányzata nem nyilatkozik az ügyben.”

Ez azt jelenti ferencvárosiul, hogy nem árulják el, hogy pontosan milyen ügyben tett feljelentést az önkormányzat, de addig, amíg le nem zárul az ismeretlen ügyben megindított nyomozás, addig semmit nem hoznak nyilvánosságra. 

photo_camera A VIP parkolási lista. 

Emlékeztetőül álljon itt néhány sötét ügy, amiben vizsgálat indult, és azóta sincs következményük:  

  • Több mint egy éve indult nyomozás, mert a kerületi fideszesek szétdobták egymás között a közpénzből felújított önkormányzati lakásokat. Azóta sem hallottunk az ügyről. 
  • 2017 szeptembere óta számos eredménytelen telefonhíváson túl 10 levélben kértünk állásfoglalást a NAV-tól a sorszám nélküli, hamis parkolójegyek ügyében. Egyik levelünkre sem válaszoltak.
  • A parkolási ügyek miatt belső vizsgálat indult a vagyonkezelőnél. Az önmagát vizsgáló cég nem talált semmi hibát a működésben, de ettől függetlenül felbontják a szerződést a parkolást üzemeltető alvállalkozóval. 
  • Az EUTAF 322 millióra bűntette az önkormányzatot a cinkelt közbeszerzések miatt. Az ügynek semmilyen következménye nem lett, mert a miniszterelnökségben úgy döntöttek, hogy az államkasszára ráverik a büntetést, amit a ferencvárosi vezetők miatt róttak ki a revizorok. A közvéleményt nem tájékoztatták, hogy nekik kell állniuk a cechet.

Ezek azok az esetek voltak, amikben elindult valamilyen vizsgálat. Az esetek többségét figyelmen kívül hagyja az önkormányzat és a hatóság. Baranyi Krisztina az Együtt képviselője kérdésünkre megerősítette a homályos önkormányzati feljelentéstől függetlenül ő is a rendőrséghez fordul a VIP parkolási lista ügyében. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.