Fellendítené a fegyverek exportját Afrikában Oroszország

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A történelem során először került sor Oroszország és az afrikai kontinens országai közötti kereskedelmi találkozóra. Az Oroszország-Afrika-csúcsot október 23-24-én rendezték meg a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban.

A találkozón a Financial Times beszámolója szerint több volt ugyan ígéretekből, mint konkrét üzleti megállapodásokból, az azonban jól érzékelhető volt, hogy Oroszország jelentősen növelni akarja exporttevékenységét a térségben, és ez legnagyobbrészt fegyverek és a Roszatom technológiájának eladásából állna.

A Kreml szerint összesen 12,5 milliárd dollár értékben kötöttek üzletet a csúcson, ahol számos országgal tartottak kétoldalú találkozókat, a 43 afrikai ország vezetője pedig fegyverexpón nézegethette az orosz kézifegyvereket, gránátokat. A csúccsal egyidőben két Tu-160-as nukleáris bombázó landolt Dél-Afrikában, ilyenre sem volt még példa a történelemben.

Afrikai látogató Szocsiban péncéltörővel.Fotó: SERGEI CHIRIKOV/AFP

Mint a csúcson elhangzott, Oroszország fegyverexportjának egyharmada irányul Afrikába, jelenleg mintegy 14,5 milliárd dollár értékben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (A cím feletti képen el-Sziszi egyiptomi elnökkel) szavai szerint országa megduplázná az Afrikával folytatott kereskedelem mértékét a következő 4-5 évben.

A Financial Times hozzáteszi, Oroszország kereskedelmi mérlege a hidegháborús időkhöz képest jelentősen visszaesett, jelenleg 20 milliárd dollár körül alakul, és főként egyoldalú kapcsolat ez: jórészt gazdagabb országok vásárolnak fegyvereket, járműveket, a másik oldalon az afrikai országok ennek mindössze 15 százalékát exportálják Oroszországba.

Az FT beszámolója szerint a Roszatomnak sikerült egy új megállapodást aláírni Etiópiával egy új atomerőmű tervezéséről; Egyiptomban egy új reaktor jövő évi építéséről állapodtak meg; a Lukoil koncessziót szerzett Egyenlítői-Guienában és Nigériában olajfúrásra.

Közben Oroszország igyekezett békéltető szerepben is tetszelegni, asztalhoz ültette a líbiai feleket, illetve a Nílusra tervezett gát miatt egyre inkább feszült viszonyt ápoló egyiptomi és etiópiai kormányokat. (FT)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.