Fehérvárcsurgón elcsalták a számlálást a fideszes javára, de újraszámlálták, így mégis győzött a független kihívója

2019 október 25., péntek 7:28
341

Megváltoztatta a fehérvárcsurgói polgármester-választás eredményét a Győri Ítélőtábla, Schmidtné Cser Viktória (Fidesz-KDNP) helyett Temesvári Krisztián (független) a megválasztott településvezető – közölte a bíróság.

Ferenczy Tamás, az ítélőtábla szóvivője azt írta: a Fejér megyei település helyi választási bizottságának határozata szerint az október 13-i önkormányzati választáson Schmidtné Cser Viktóriát választották újra polgármesternek, de Temesvári Krisztián fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, és a szavazatok újraszámlálását kérte.

A független jelölt arra hivatkozott, hogy az érvénytelen szavazólapok hátoldalára az érvénytelenség okát nem vezették rá, a szavazatszámláló bizottság tagjai azt nem írták alá, ezzel pedig megsértették a választási törvényt, és így a szavazatok manipulálása is lehetségessé vált. Hivatkozott arra is, hogy a számlálás mindkét szavazókörben metodikai hibákkal történt, az egyik szavazókörben a bizottság a polgármesteri szavazólapokat „ad hoc” jelleggel külön kisebb csoportokra bontotta, a kisebb csoportban lévő szavazólapon a szavazatokat mindig ugyanaz az ember számolta, majd ezeket a részeredményeket összesítették. A polgármesteri szavazólapokat csak ezután helyezték egy csoportba, de azokat már nem számolták meg újra.

A Fejér Megyei Területi Választási Bizottság október 18-án a helyi választási bizottság határozatát helybenhagyta azzal az indokkal, hogy a választási eredmény elleni jogorvoslati kérelemben a törvénysértés pontos megjelölése mellett a bizonyítékokat is úgy kell megjelölni, hogy azok alapján legalább valószínűsíteni lehessen, hogy az eredmény megállapításánál jogsértések történtek, és a kérelem ezeknek a feltételeknek szerintük nem felelt meg. Azt is írták, hogy csak a gyanú felvetése a jogsértés megállapítására nem alkalmas, és nem releváns az a kellően valószínűsített jogsértés sem, ami nem alapvetően jelentős, vagy nem befolyásolja az eredményt. A szavazatok újraszámlálását pedig önmagában a kis szavazatkülönbség nem indokolja – közölték.

A területi választási bizottság határozata ellen Temesvári Krisztián bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, az ítélőtábla pedig kedden megváltoztatta a területi választási bizottság határozatát, és megállapította, hogy Fehérvárcsurgó megválasztott polgármestere Temesvári Krisztián a 477 szavazatával megelőzte Schmidtné Cser Viktóriát, aki 445 szavazatot kapott.

Az ítélőtábla szerint a kérelmező megfelelően valószínűsítette, hogy a szavazatszámlálás során olyan eljárási jogszabálysértések történhettek, amik a polgármester-választás eredményét befolyásolhatták. A szavazatokat újraszámolták, így a Schmidtné Cser Viktória polgármesterjelöltre leadott és összekötegelt 246 szavazat között a bíróság 17 érvényes, Temesvári Krisztiánra leadott szavazatot talált.

Ha jól értem, ez pont annyi szavazat, amennyi a győzelemhez kellett, hiszen a 17 levont szavazat a fideszesnél hozzáadódott, márpedig a két ember között valójában 32 szavazat volt a különbség.

Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Az ítélőtábla határozatával szemben rendes jogorvoslatnak nincs helye. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt