Hömpölyög a tömeg Ausztrália leghíresebb sziklájánál, mielőtt végleg lezárják a turizmus elől

A 600 millió éves Uluru, azaz az Ayers-sziklaFotó: REINHARD KAUFHOLD/dpa Picture-Alliance/AFP

Nyáron írtunk már róla, hogy október végén lezárják a turizmus elől Ausztrália egyik legismertebb szikláját, az Ulurút, vagy ismertebb nevén, az Ayers-sziklát. 

Az Uluru Nemzeti Park még 2017-ben döntött úgy, hogy kitiltják a turistákat a világörökségi helyszínként is nyilvántartott homokkő sziklatömbről. 

Már akkor hatalmas tülekedés alakult ki a szikla tövénél. Most viszont már csak egy nap maradt, amíg látogatható az Uluru, és nem túlzás, hogy hömpölyög a tömeg a különleges látványt nyújtó vörös képződmény lábánál. 

Ezen a felvételen látszik, hogy a mászást segítő lánc mentén olyan tömeg alakult ki, hogy szinte alig lehet haladni felfele:  

Ahogy írtuk augusztusban, a terület eredeti tulajdonosai őslakos törzsek voltak, és a szövetségük már régóta kezdeményezte, hogy a turistákat ne engedjék fel a sziklára, mivel hitviláguk szerint ez egy szakrális hely, ráadásul a szikla mászása közben rendszeresen haltak és sérültek meg turisták, ami miatt pedig felelősnek érezték magukat. 

Problémát jelentett továbbá, hogy a turisták rengeteg szemetet hagytak a környéken, és gyakran lezárt területekre is betörtek. 

A szikla nem veszélytelen: az elmúlt hatvan évben 37 halálesetet regisztráltak a rajta, tavaly egy 76 éves japán turista halt meg itt.

A környékre az elmúlt években egyre több turista látogatott el. Tavaly már közel 400 ezren jártak itt. (BBC)