Hömpölyög a tömeg Ausztrália leghíresebb sziklájánál, mielőtt végleg lezárják a turizmus elől

külföld
2019 október 25., 03:30
comments 95
A 600 millió éves Uluru, azaz az Ayers-szikla
photo_camera A 600 millió éves Uluru, azaz az Ayers-szikla Fotó: REINHARD KAUFHOLD/dpa Picture-Alliance/AFP

Nyáron írtunk már róla, hogy október végén lezárják a turizmus elől Ausztrália egyik legismertebb szikláját, az Ulurút, vagy ismertebb nevén, az Ayers-sziklát. 

Az Uluru Nemzeti Park még 2017-ben döntött úgy, hogy kitiltják a turistákat a világörökségi helyszínként is nyilvántartott homokkő sziklatömbről. 

Már akkor hatalmas tülekedés alakult ki a szikla tövénél. Most viszont már csak egy nap maradt, amíg látogatható az Uluru, és nem túlzás, hogy hömpölyög a tömeg a különleges látványt nyújtó vörös képződmény lábánál. 

link Forrás
link Forrás

Ezen a felvételen látszik, hogy a mászást segítő lánc mentén olyan tömeg alakult ki, hogy szinte alig lehet haladni felfele:  

link Forrás

Ahogy írtuk augusztusban, a terület eredeti tulajdonosai őslakos törzsek voltak, és a szövetségük már régóta kezdeményezte, hogy a turistákat ne engedjék fel a sziklára, mivel hitviláguk szerint ez egy szakrális hely, ráadásul a szikla mászása közben rendszeresen haltak és sérültek meg turisták, ami miatt pedig felelősnek érezték magukat. 

Problémát jelentett továbbá, hogy a turisták rengeteg szemetet hagytak a környéken, és gyakran lezárt területekre is betörtek. 

A szikla nem veszélytelen: az elmúlt hatvan évben 37 halálesetet regisztráltak a rajta, tavaly egy 76 éves japán turista halt meg itt.

A környékre az elmúlt években egyre több turista látogatott el. Tavaly már közel 400 ezren jártak itt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.