Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

PÉNZ
2019 október 25., 06:09
Bill Gates, a Microsoft alapítója 2017. június 24-én Monacóban
photo_camera Bill Gates, a Microsoft alapítója 2017. június 24-én Monacóban Fotó: VALERY HACHE/AFP

Ismét  Bill Gates a világ leggazdagabb embere, de nem azért, mert hirtelen még több pénzt keresett, hanem mert az eddig leggazdagabbként számon tartott Amazon-alapító Jeff Bezos számottevően veszített vagyonából - írja a Forbes.  

Az Amazon részvényei 7 százalékot estek, és ezzel Bezos vagyona 103,9 milliárd dollárra esett vissza. A Microsoft alapító Gates tényleges vagyona eközben 105,7 milliárd dollár. 

Bezos tavaly lett a világ leggazdagabb embere az üzleti lap listáján, és előzte meg Gates-t, aki 24 éven keresztül mondhatta el magáról ugyanezt. 160 milliárd dolláros vagyona volt akkor az Amazon első emberének, csak közben bejött egy költséges válás. 

Jeff Bezos a válásról szóló egyezség nyomán részvénycsomagjának egynegyedét adta át volt feleségének, MacKenzie Bezos-nak, aki ezzel 32,7 milliárd dolláros vagyonra tett szert. Ami önmagában elegendő volt ahhoz, hogy a világ 20. leggazdagabb embere legyen. 

Jeff Bezos, az Amazon alapítója, és felesége, MacKenzie Bezos
photo_camera Jeff Bezos, az Amazon alapítója, és felesége, MacKenzie Bezos Fotó: Jörg Carstensen/dpa Picture-Alliance/AFP

A részvényárak esése egyébként annak köszönhető, hogy az Amazon csütörtökön jelentette be harmadik negyedéves számait, és először fordult elő 2017 óta, hogy a cég nyeresége csökkenni kezdett. 

Az Amazon azzal magyarázta a romló adatokat, hogy nagy logisztikai és infrastrukturális fejlesztéseken dolgoznak épp annak érdekében, hogy minden prémium ügyfelet egy nap alatt ki tudjanak szolgálni. 

Gates 2014-ben kiszállt a Microsoft operatív vezetéséből és részvényei jelentős részét is pénzzé tette, hogy alapítványi tevékenységére és kutatómunkára fókuszáljon. 1987 óta szerepel a Forbes leggazdagabb embereket soroló listáin. (Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.