Több millióan maradhatnak áram nélkül Kaliforniában az erős szél és az erdőtüzek miatt

Több 444 videó?
Szeretném
Egy geyserville-i lakos szemléli a tomboló erdőtüzet Sonoma megyében, ahol 8800 hektáron pusztítanak a lángok.Fotó: Neal Waters/Anadolu Agency

Nagy erdőtüzek pusztítanak Kaliforniában San Francisco és Los Angeles környékén is. A legnagyobb, Sonoma környékén 8800 hektáron pusztító tüzet valószínűleg egy elektromos távvezeték elszakadása okozhatta, legalábbis a tűz észlelése előtt hét perccel a helyi áramszolgáltató, a PG&E tájékoztatása szerint megsérült egy távvezetékük a környéken.

A vezetékszakadást az erős szél okozhatta, és mert az előrejelzések szerint "töténelmi léptékű" szélvihar fenyegeti a környéket, a PG&E most arra készül, hogy a további balesetek és tüzek elkerülése végett lekapcsolhatja az áramot 850000 fogyasztónál - mely összességében mintegy kétmillió embert jelent. A tervek szerint szombat estétől hétfő délig tarthat a kényszeráramszünet.

Lángoló ház a Sonoma megyei Geyserville-ben. Kaliforniában Los Angeles és San Francisco térségében pusztítanak erdőtüzek, amiket a növényzetet és a talajt kiszárító, az elektromos távvezetékeket megtépázó szél okozhat.Fotó: Neal Waters/Anadolu Agency

A PG&E óvatossága teljesen indokolt, az állam történetének legtöbb halálos áldozatot követelő erdőtüzét 2018-ban a szolgáltató egyik leszakadó távvezetéke okozhatta.

A lépést indokolja, hogy az erős szelek miatt nagyon kiszáradt a növényzet és a táj, így egy leszakadó távvezeték szikrái nagyon könnyen okozhatnak tüzet. Az államban a sonomai mellett két nagyobb - 1000 hektárnál nagyobb kiterjedésű - és hat kisebb, száz hektárnál kisebb területen pusztító erdőtűz tombol a San Franciscó-i öböl és Los Angeles környékén. A hatóságok ötvenezer kaliforniait riasztottak, hogy álljanak készen otthonuk elhagyására, ha a helyzet megkívánja. (Via BBC)