A cetcápák szájában élő, eddig ismeretlen rákfajt fedeztek fel japán kutatók

ÁLLAT
2019 október 28., 14:55
comments 73

Az apró lények a felemáslábú rákok rendjébe tartozó gammaridea alrend képviselői. Ezek a 3-5 cm-esre növő rákfélék arról ismertek, hogy a magashegységektől kezdve a tengerek mélyéig a legkülönfélébb környezetekben képesek élni.

A Hirosimai Egyetemen dolgozó Tomikava Kót ettől függetlenül igencsak meglepte, hogy egy cetcápa szájában bukkant rá az alrend egy, eddig ismeretlen fajára.

A kutatók szerint a podocerus jinbe teste barna színű és kb. 5 mm hosszú. A lábai szőrösek, ami segítségére van a táplálékául szolgáló szerves anyagok begyűjtésében.

photo_camera Fotó: Tomikawa Ko/Hirosimai Egyetem/AFP

Tomikava szerint több oka is van annak, hogy a faj – ami a nevét a cetcápa japán neve, a jinbe zame után kapta – ilyen szokatlan élőhelyet választott magának. A kutató azt mondta:

„Egy cetcápa szája valószínűleg kedvező élőhely nekik a légzésükhöz szükséges friss tengervíz és a táplálék rendszeres beáramlása miatt. Nem utolsó sorban pedig védelmet jelent a ragadozókkal szemben.”

Tomikava akkor fedezte fel az eddig ismeretlen rákfajt, amikor egy Okinava prefektúrabeli akvárium a segítségét kérte annak kiderítésére, hogy milyen teremtmény élhet a cetcápájukban. A kutató szerint kb. ezer apró rákocskát találtak az állat szájában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.