A cetcápák szájában élő, eddig ismeretlen rákfajt fedeztek fel japán kutatók

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az apró lények a felemáslábú rákok rendjébe tartozó gammaridea alrend képviselői. Ezek a 3-5 cm-esre növő rákfélék arról ismertek, hogy a magashegységektől kezdve a tengerek mélyéig a legkülönfélébb környezetekben képesek élni.

A Hirosimai Egyetemen dolgozó Tomikava Kót ettől függetlenül igencsak meglepte, hogy egy cetcápa szájában bukkant rá az alrend egy, eddig ismeretlen fajára.

A kutatók szerint a podocerus jinbe teste barna színű és kb. 5 mm hosszú. A lábai szőrösek, ami segítségére van a táplálékául szolgáló szerves anyagok begyűjtésében.

Fotó: Tomikawa Ko/Hirosimai Egyetem/AFP

Tomikava szerint több oka is van annak, hogy a faj – ami a nevét a cetcápa japán neve, a jinbe zame után kapta – ilyen szokatlan élőhelyet választott magának. A kutató azt mondta:

„Egy cetcápa szája valószínűleg kedvező élőhely nekik a légzésükhöz szükséges friss tengervíz és a táplálék rendszeres beáramlása miatt. Nem utolsó sorban pedig védelmet jelent a ragadozókkal szemben.”

Tomikava akkor fedezte fel az eddig ismeretlen rákfajt, amikor egy Okinava prefektúrabeli akvárium a segítségét kérte annak kiderítésére, hogy milyen teremtmény élhet a cetcápájukban. A kutató szerint kb. ezer apró rákocskát találtak az állat szájában. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.