Roma szervezetek aláírásgyűjtést indítottak, hogy állítsák vissza a tankötelezettségi korhatárt 18 évre

2019 október 28., hétfő 15:58
151

Múlt szombaton a hetedszerre, idén először nem Budapesten, hanem Salgótarjánban megrendezett, „Tanulni akarunk!” jelszavú Roma Büszkeség Napján bejelentették, hogy az Idetartozunk Egyesület és a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége kezdeményezésére aláírásgyűjtés indult a tankötelezettség határának 18 évre való visszaállításáért – írta meg a Mérce.

Résztvevők vonulnak a roma büszkeség napján a budapesti Üllői úton 2016. október 15-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője, az aláírásgyűjtés egyik szervezője a salgótarjáni városi tévének azt mondta: az oktatási rendszerben nagyon kritikus a roma a tanulók helyzete, 10 cigány fiatalból 7 kiesik a közoktatásból, pedig a romáknak a tanulás és az iskolai előremenetel az egyetlen kiút a kilátástalanságból. Azt mondta, a tankötelezettség 18 évre való visszaállítása már önmagában sokakat bent tartana az iskolai rendszerben. Ezeken a helyeken gyűjtik az aláírásokat.

2012-ben a második Orbán-kormány vitte le a tankötelezettségi korhatárt 18-ról 16 évre. A KSH adatai szerint a roma fiatalok iskolaelhagyási aránya 57 százalékról 63 százalékra nőtt. (Mérce)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt