Roma szervezetek aláírásgyűjtést indítottak, hogy állítsák vissza a tankötelezettségi korhatárt 18 évre

oktatás
2019 október 28., 15:58

Múlt szombaton a hetedszerre, idén először nem Budapesten, hanem Salgótarjánban megrendezett, „Tanulni akarunk!” jelszavú Roma Büszkeség Napján bejelentették, hogy az Idetartozunk Egyesület és a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége kezdeményezésére aláírásgyűjtés indult a tankötelezettség határának 18 évre való visszaállításáért – írta meg a Mérce.

Résztvevők vonulnak a roma büszkeség napján a budapesti Üllői úton 2016. október 15-én.
photo_camera Résztvevők vonulnak a roma büszkeség napján a budapesti Üllői úton 2016. október 15-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője, az aláírásgyűjtés egyik szervezője a salgótarjáni városi tévének azt mondta: az oktatási rendszerben nagyon kritikus a roma a tanulók helyzete, 10 cigány fiatalból 7 kiesik a közoktatásból, pedig a romáknak a tanulás és az iskolai előremenetel az egyetlen kiút a kilátástalanságból. Azt mondta, a tankötelezettség 18 évre való visszaállítása már önmagában sokakat bent tartana az iskolai rendszerben. Ezeken a helyeken gyűjtik az aláírásokat.

2012-ben a második Orbán-kormány vitte le a tankötelezettségi korhatárt 18-ról 16 évre. A KSH adatai szerint a roma fiatalok iskolaelhagyási aránya 57 százalékról 63 százalékra nőtt. (Mérce)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.