Roma szervezetek aláírásgyűjtést indítottak, hogy állítsák vissza a tankötelezettségi korhatárt 18 évre

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Múlt szombaton a hetedszerre, idén először nem Budapesten, hanem Salgótarjánban megrendezett, „Tanulni akarunk!” jelszavú Roma Büszkeség Napján bejelentették, hogy az Idetartozunk Egyesület és a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége kezdeményezésére aláírásgyűjtés indult a tankötelezettség határának 18 évre való visszaállításáért – írta meg a Mérce.

Résztvevők vonulnak a roma büszkeség napján a budapesti Üllői úton 2016. október 15-én.Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője, az aláírásgyűjtés egyik szervezője a salgótarjáni városi tévének azt mondta: az oktatási rendszerben nagyon kritikus a roma a tanulók helyzete, 10 cigány fiatalból 7 kiesik a közoktatásból, pedig a romáknak a tanulás és az iskolai előremenetel az egyetlen kiút a kilátástalanságból. Azt mondta, a tankötelezettség 18 évre való visszaállítása már önmagában sokakat bent tartana az iskolai rendszerben. Ezeken a helyeken gyűjtik az aláírásokat.

2012-ben a második Orbán-kormány vitte le a tankötelezettségi korhatárt 18-ról 16 évre. A KSH adatai szerint a roma fiatalok iskolaelhagyási aránya 57 százalékról 63 százalékra nőtt. (Mérce)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.