Az EB vizsgálatot indít a Malév Ground Handling számára nyújtott támogatások ügyében

eu
2019 október 29., 14:12
comments 15

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság (EB), hogy megállapítsa, megfelelnek-e a közösségi szabályoknak a Malév Ground Handling (Malév GH) részére különböző magyar állami tulajdonú társaságok által körülbelül 21 millió euró értékben nyújtott támogatások.

A jelenleg a magyar állami vagyon kezeléséért felelős MNV Zrt. tulajdonában lévő földi kiszolgáló a Malév 2012-es csődje óta pénzügyi nehézségekkel küzd, és több cég, az MNV mellett a Tiszavíz és a Magyar Fejlesztési Bank is számos intézkedéssel támogatta azóta a működését.

Két évvel ezelőtt a rivális Budport panaszt nyújtott be: a tőkeinjekciók, adósságelengedések és kölcsönök nem összeegyeztethetőek az EU-s előírásokkal.

Az EB most arról számolt be, hogy előzetes álláspontja szerint ezek az intézkedések állami támogatásnak minősülnek, így fennáll a versenyszabályok megsértésének veszélye, annak, hogy a vállalakozás tisztességtelen előnyhöz jutott a budapesti repülőtéren működő más földi kiszolgálókkal szemben.

A vonatkozó EU-s előírások bizonyos feltételek mellett engedélyezik az állami beavatkozást a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalatok esetében. Ilyen feltétel többek között, hogy a cégnek megalapozott szerkezetátalakítási tervvel kell rendelkeznie, és jelentős saját hozzájárulást kell biztosítania ennek a költségeihez, továbbá az, hogy a verseny csak korlátozott mértékben torzulhat.

A brüsszeli testületnek kételyei vannak azt illetően, hogy a szóban forgó intézkedések megfelelnek-e a feltételeknek, ezért mélyreható vizsgálatot indított az ügyben. Az eljárás során az érdekelt harmadik feleknek is lehetőségük lesz észrevételeik benyújtására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.