Leharapta egy cápa egy brit turista lábát Ausztráliában

2019 október 29., kedd 4:59

Kórházba szállítottak két brit turistát Ausztráliában, miután megtámadta őket egy cápa a tengerben. Egyiküknek, egy 22 éves férfinak a lábát is leharapta, míg 28 éves társa súlyos sérüléseket szenvedett. 

A mentőhelikopter-szolgálat beszámolója szerint a két férfi birkózott és ugrándozott a vízben, mielőtt a támadás történt. Ezek után a turistahajó visszavitte őket a kikötőbe, ahol előbb ellátták, majd kórházba szállították őket. 

Fehér cápa Ausztrália partjainál Fotó: Patrice Heraud/Biosphoto

A férfiak épp egy hajókirándulásokat szervező cég, a ZigZag Whitsundays túráján vettek részt, amely a baleset után törölte az aznapi kirándulásokat. A támadás Queenslandben történt, ahol egy szeptemberi bírósági döntés értelmében az állam nem használhat halálos cápacsapdákat, úgynevezett „drumline-okat”. 

A Humane Society International nevű szervezet az év elején indított pert a csapdák miatt, mivel álláspontjuk szerint ez szembement a Nagy-korallzátony védelmével kapcsolatos előírásokkal. A csapdák ugyanis teknősöket, rájákat és cápákat is elejtettek. 

Az ügyből jókora politikai vita lett Ausztráliában, Sussan Ley queenslandi környezetvédelmi miniszter politikai akciónak minősítette a „drumline-ok” eltávolítását, és az emberek biztonságáért aggódott. 

A baleset után Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök azt mondta, egyelőre nem ismeri az ügy részleteit, de kitart amellett, hogy a csapdákat vissza kell helyezni. 

A Humane Society International szerint mindennek semmi köze a szeptemberi bírósági döntéshez, már csak azért sem, mert ilyen csapdákat korábban is csak száz kilométerrel odébb használtak. Szerintük a cápák megölésétől még nem lesznek nagyobb biztonságban a fürdőzők, ellenben oktatással és riadójelzőkkel lehetne javítani a helyzeten. (The Guardian)