Matolcsy György három világháborúból és a 17. századból vezeti le, hogy nemsokára utolérjük a nyugatot

Történelem
2019 október 29., 07:34
comments 400

„Miért is ne lehetnénk végre egyszer győztesek egy világméretű összecsapásban, mi magyarok?”- teszi fel a kérdést Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu-n megjelent cikkében, amit a kormánypárti Origo is újraközölt. Matolcsy a rövid, de annál erősebb szövegben párhuzamot von az 1618-48-as harmincéves háború és a jelenkor között. Szerinte ugyanis

„2003-ban az Amerikai Birodalom válaszolt az Európai Unió és az euró jelentette kihívásra, és elindította az új 30 éves háborút”.A volt gazdasági miniszter szerint „akik tervezték” a mostani háborút, pontosan igazodtak a 17. századi háború szakaszaihoz. „Akkor a cseh, dán, svéd és francia szakaszt zárta le 1648-ban a Westfáliai Béke. Az új 30 éves háborúban az iraki, angol, orosz és kínai szakaszt zárhatja talán le egy békekötés 2030 körül. Még 1634-ben lehetünk, amikor zárul a svéd és nyílik a francia szakasz. Már 2019-ben élünk, talán enyhül az orosz szankciós szakasz, miközben már beindult az amerikai-kínai háborúskodás.”

photo_camera Matolcsy György jegybankelnök

Három világháború

„Azonban mintha változna valami az eredeti forgatókönyvben” - vette észre Matolcsy, hiszen az amerikaiak 2018-ban rájöttek: „senki sem nyerhet, kerüljük el a teljes háborút, mert századunk világméretű kihívásait egy amerikai-kínai együttműködés képes megoldani, egy világméretű háborúskodás nem”.

„A múlt század három világháborújából (első, második és hidegháború) mi magyarok óriási veszteségekkel kerültünk ki, most azonban bíztató jövő előtt állunk, amit derékba törhetne egy világméretű tartós háború”- írja, szerinte éppen ezért fontos felismerni, mi maradt az eredeti amerikai forgatókönyvből, és mi változott. Matolcsy azt mondja: 

  • „Az egyedüli világhatalom és a többiek között minden fronton és minden lehetséges eszközzel folytatódik a küzdelem, de elkerülhetünk egy totális amerikai-kínai háborút. Amerika megértette, hogy már nem nyerheti meg, Kína sohasem akarta azt megvívni.
  • Amerika a Nyugat vezetésére összpontosít, ezt veszélyeztette a dollár helyére törekvő euro és az 500 milliós Európai Egyesült Államok felé araszoló Európa. Ez nincs többé: a Brexit, a német gazdaság meggyengülése, a francia-német tengely repedései, a V4 szövetség, az európai gazdaság globális térvesztése és technológiai lemaradása, valamint a migráció megroppantották a nyugat-európai elit világhatalmi tervét.
  • Európa politikai, gazdasági és pénzügyi hadszíntér marad, mert az új 30 éves háború nem lép át teljesen Ázsiába. Éppen a mi legnagyobb gazdasági partnereink érzik majd legerősebben a háború terheit.
  • Amerika megkísérli világháború nélkül bezárni Kínát Kelet-Ázsiába, körül venni ellenfelekkel, ezért bármilyen békekötése után is mindig kettős világ lesz: Global2 együttműködés és War2 szembenállás.”

Vigyázzunk az aranyháromszögre!

A jegybankelnök szerint mi, magyarok örülhetünk, hogy elmarad a totális háború, de csak akkor lehetünk nyertesek,  

„ha mindenáron (szó szerint) megőrizzük a 2010-től felépülő siker mögötti aranyháromszöget: a politikai stabilitást, a pénzügyi egyensúlyt és a gazdasági növekedést. E három újkori magyar igazságból már jön a ráadás: felzárkózás Nyugat-Európához”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.