Pécs új, ellenzéki polgármestere szerint a Fidesz 23 milliárd forintos adósságot hagyott hátra

POLITIKA
2019 október 29., 17:38
comments 290

23 milliárd forintos adósság várta Pécs új, ellenmzéki polgármesterét. Péterffy Attila a 24.hu-hoz juttatta el a közleményét, amiben az áll, hogy:

„18 milliárdos hitelállomány és majdnem 5 milliárdos működési hiány – Pécs fideszes vezetése csődközeli helyzetben hagyta a várost a demokratikus erőkre, miközben ennek ellenkezőjét kommunikálták. Azonnali intézkedéseket hoztam, de a 23 milliárd forintos konszolidált adósság ledolgozása kemény munka lesz.”

Páva Zsolt, Pécs volt fideszes polgármestere a múlt héten még azt mondta, 7 milliárd forint megtakarítással adta át a várost, de a polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályának összesítése szerint az önkormányzatnak és a gazdasági társaságainak teljes hitelállománya szeptember 30-án 18,2 milliárd forint volt, amiről Páva végig mélyen hallgatott – írta Péterffy.

Páva Zsolt, Pécs akkori polgármestere beszédet mond a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulóján rendezett ünnepségen a Kodály Központban a magyar felsőoktatás napján, 2017. szeptember 1-én.
photo_camera Páva Zsolt, Pécs akkori polgármestere beszédet mond a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulóján rendezett ünnepségen a Kodály Központban a magyar felsőoktatás napján, 2017. szeptember 1-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„A helyzet válságos, megoldására azonnali intézkedéseket hoztam, ahhoz hasonlókat, mint amivel megtiltottam az önkormányzati cégek vezetőinek az átadás-átvétel időszakára új kötelezettségek vállalását” – közölte Péterffy.

A polgármester azt írta, hétfőn levélben fordult az önkormányzati intézmények vezetőihez, és határozottan megtiltotta új kötelezettségek vállalását és újabb tételek lehívását a keretszerződésekből az engedélye nélkül. Kedden újabb levélben fordult az intézményvezetőkhöz, amiben tájékoztatta őket az intézményük pénzügyi helyzetéről, és intézkedési tervet kért tőlük a konszolidációra.

Péterffy Attila
photo_camera Péterffy Attila, a Főtáv Zrt. volt műszaki, fejlesztési és karbantartási igazgatója, Pécs új polgármestere beszédet mond a munka törvénykönyvének módosítása ellen tartott demonstráción a Széchenyi téren 2019. január 4-én Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Péterffy szerint ha a Fidesz továbbra is tagadná a csődközeli helyzetet, azonnal törvényességi felülvizsgálatot kér a kormányhivataltól, hogy mondja ki az állami szerv, hogy ezek a számok valósak. (24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.