A jogdíjak miatt emailt akart írni Molière-nek egy temesvári színház titkára

külföld
2019 október 30., 16:54
comments 147

A román média nyomán a Maszol írt arról, hogy szerzői jogdíjakól szeretett volna egyeztetni „Molierrel” a temesvári német színház nemrég alkalmazott művészeti titkára, és még az őt megkereső újságírótól is kitartóan tudakolta az e-mail-címét. 

A történetet először Ion Ardeal Ieremia, a művelődési minisztérium államtitkára tette közzé Facebook-oldalán. A célja az volt, hogy bebizonyítsa, milyen minőségű szakmai munka folyik az önkormányzat alátartozó német színház ideiglenes színházban. Az államtitkár egyben fel is szólította Nicolae Robu polgármestert, hogy haladéktalanul írjon ki újabb versenyvizsgákat. 

Mint bejegyzésében írta, a művészeti titkár egy bizonyos „Molier” e-mail-címe után érdeklődött, hogy jogdíjakról egyeztessen vele. A művészeti titkár, Elisa Covaci a Pressalert.ro-nak megerősítette, hogy Molière elérhetőségét kereste, de pontosított: 

„Az információ nem egészen helyes, a szerzői jogokkal nem én foglalkoztam, de érdekelne minket a cím. Tudnak esetleg segíteni ebben?” – kérdezte az újságírótól, és a jelek szerint még mindig nem sejtette ekkor, hogy a 17. századi francia drámaíróról van szó. 

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere a helyi lapoknak elmondta, nem hallott az esetről, elképzelhetetlennek tartja, hogy a színházi alkalmazott arra a Molière-re utalt volna, de azt ígérte, hogy utánanéz az esetnek, és ha igaznak bizonyul, felbontják a művészeti titkár szerződését. 

A Maszol cikke szerint a temesvári német színház ideiglenes vezetője a mérnök végzettségű Ioan Boldurean, aki korábban tyúkfarmnál, illetve harisnyagyárnál dolgozott, így nem sok tapasztalata van kulturális intézmények vezetésében, és Ion Ardeal Ieremia szerint inkompetens személyekkel töltötte meg a színházat. 

A korábbi igazgató, Lucian Vărşăndan tíz évig vezette a színházat, második, 2017 őszén lejárt mandátumának értékelésén 9,88-as jegyet ért el, de az önkormányzattal azóta folytatott per miatt nem kerülhetett vissza az intézmény élére. 

Szerda délután aztán Ioan Boldurean, temesvári német színház megbízott színházigazgatója közleményében azt írta, nem igaz, hogy az intézmény alkalmazottja, Elisa Covaci ilyen hibát követett volna el, véleménye szerint ráadásul a hamis állítást a színház és az önkormányzat elleni újabb támadásra használták fel. Ioan Ardeal Ieremia államtitkár kijelentése a színház vezetőségének inkompetenciájáról szintén hamis, és a rágalom határát súrolja, írta még. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.