A rendkívül nehéz gazdasági helyzet miatt 350 munkást küld el a Dunaferr

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Dunaferr cégvezetője, Evgeny Tankhilevich kedden jelentette be, hogy mivel a 2019-es év rendkívüli kihívások elé állította az európai acélgyártókat, és a 2008-as válság óta még soha nem volt ennyire súlyos a helyzet, ezért létszámleépítés várható.

Szerdán pedig az  ISD DUNAFERR Zrt. közleményt adott ki arról, hogy  2019. október 29-én 

350 munkavállalót érintő létszámcsökkentést jelentett be a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala felé.A lépést pedig azzal indokolta, hogy „az európai acélipar rendkívül nehéz gazdasági helyzete, a világgazdaság lassulása, a csökkenő kereslet és késztermék árak, valamint a hatóságok és az uniós szabályozók által előírt kötelező környezetvédelmi beruházások terhei miatt kényszerült a vállalat a létszámcsökkentési intézkedésekre”.

Az els csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójábanFotó: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátették, hogy a cég a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztatta a Központi Üzemi Tanácsot és a szakszervezeteket a munkáltató szándékáról és a hatósági bejelentésről. A létszámcsökkentési folyamat 2020. december 31-ig zárul le. 

A 24.hu által idézett levél szerint a munkások 13. havi bére is veszélyben lehet, és a cégvezető már májusban azt kérte a dolgozóktól, hogy a „szabadságos bért” is hadd fordítsák a beruházások finanszírozására.  Ez a tizenharmadik havi bér egyik fele, amit nyáron kellett volna kifizetni.

László Zoltán a Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSZSZ) alelnöke a lapnak elmondta, hogy még folynak az egyeztetések, de az egészen biztos, hogy lesz leépítés. Utoljára 2013-ban volt nagyobb, 1500 fős leépítés a Dunaferrnél – akkor a 7500 fős létszámból küldtek el ennyit. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!