Elkaszálták a fideszes tagok a női higiéniai termékek áfacsökkentésének kérdését

2019 október 30., szerda 14:51
386

A hvg.hu ír arról, hogy még nyáron nyújtották be az MSZP és az LMP politikusai a javaslatokat, melyek a női higiéniai termékek áfacsökkentéséről szóltak, de egyik javaslat sem jutott túl a parlamenti bizottságokon.

A lap cikke szerint az LMP egy törvényjavaslatban tette volna áfamentessé az egészségügyi betéteket és tamponokat, az MSZP-s képviselőnők pedig határozati javaslatban szólították volna fel arra a kormányt, hogy vizsgálják meg a menstruációval kapcsolatos higiéniai termékek áfacsökkentésének lehetőségét, és hogy hogyan lehetne biztosítani a szegénységben élő nőknek a termékekhez való méltányos vagy ingyenes hozzáférést.

Az LMP-s javaslatot múlt hátfőn a parlament gazdasági bizottságában 5 igen és 10 nem arányban szavazták le, míg az MSZP-s javaslat kedden került a népjóléti bizottság elé, és ott is elbukott. Igaz, jegyzi meg a lap, ebben a bizottságban a fideszes tagok csak tartózkodtak. A javaslatok így nem kerültek tárgysorozatba, azaz nem kerülnek a parlament elé.

A hvg.hu ír arról is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium még 2015-ben a témával kapcsolatban elmondta, hogy áfát csak akkor akarnak csökkenteni, ha az a gazdaság kifehérítését szolgálja, a női egészségügyi termékek áfájának csökkentése pedig adócsalási szempontból nem indokolt. Ehhez képest tavaly Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára már arról írt egy írásbeli kérdésre adott válaszában, hogy a kormány vizsgálja az áfa csökkentésének lehetőségét, és amint döntés születik, fognak róla tájékoztatást adni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt