Elkaszálták a fideszes tagok a női higiéniai termékek áfacsökkentésének kérdését

POLITIKA
2019 október 30., 14:51
comments 376

A hvg.hu ír arról, hogy még nyáron nyújtották be az MSZP és az LMP politikusai a javaslatokat, melyek a női higiéniai termékek áfacsökkentéséről szóltak, de egyik javaslat sem jutott túl a parlamenti bizottságokon.

A lap cikke szerint az LMP egy törvényjavaslatban tette volna áfamentessé az egészségügyi betéteket és tamponokat, az MSZP-s képviselőnők pedig határozati javaslatban szólították volna fel arra a kormányt, hogy vizsgálják meg a menstruációval kapcsolatos higiéniai termékek áfacsökkentésének lehetőségét, és hogy hogyan lehetne biztosítani a szegénységben élő nőknek a termékekhez való méltányos vagy ingyenes hozzáférést.

Az LMP-s javaslatot múlt hátfőn a parlament gazdasági bizottságában 5 igen és 10 nem arányban szavazták le, míg az MSZP-s javaslat kedden került a népjóléti bizottság elé, és ott is elbukott. Igaz, jegyzi meg a lap, ebben a bizottságban a fideszes tagok csak tartózkodtak. A javaslatok így nem kerültek tárgysorozatba, azaz nem kerülnek a parlament elé.

A hvg.hu ír arról is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium még 2015-ben a témával kapcsolatban elmondta, hogy áfát csak akkor akarnak csökkenteni, ha az a gazdaság kifehérítését szolgálja, a női egészségügyi termékek áfájának csökkentése pedig adócsalási szempontból nem indokolt. Ehhez képest tavaly Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára már arról írt egy írásbeli kérdésre adott válaszában, hogy a kormány vizsgálja az áfa csökkentésének lehetőségét, és amint döntés születik, fognak róla tájékoztatást adni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.