Karácsony az első közgyűlésen a duplájára emelné Tarlós végkielégítését

Budapest
2019 október 30., 05:46

Jövő kedden tartja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés, a testület napirendjén tizenöt előterjesztés szerepel.

A meghívó szerint Karácsony Gergely főpolgármester tizenöt javaslatot terjeszt a közgyűlés elé. A napirendi pontok közül kettőnél már megismerhető az előterjesztés, a további tizenhármat később hozzák nyilvánosságra.

  • Karácsony Gergely módosítani akarja a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz), valamint a kapcsolódó fővárosi közgyűlési rendeleteket.

A javaslathoz mellékelt előzetes hatásvizsgálat szerint az szmsz-módosítással a döntéshozatali eljárások „átláthatósága, felgyorsulása és hatékonyság-növekedés, továbbá ezekkel összefüggésben költségcsökkenés várható”.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A tervezett módosítások között szerepel, hogy az eddigiekkel ellentétben a főpolgármester sürgősségi indítvánnyal a közgyűlés elé terjeszthet önkormányzati rendelettervezetet.

A tervezet rendelkezik arról, hogy a képviselők „legalább két tagból álló képviselőcsoportot alakíthatnak”. Erre az előző közgyűlés idején nem volt lehetőség. A képviselőcsoportok működési feltételeit a költségvetési keretéből biztosítanák. A módosítás szerint klímavédelmi és környezetvédelmi bizottságot hoznának létre, valamint megszüntetnék a városigazgatói posztot.

  • Karácsony Gergely egy másik előterjesztésében arra tesz javaslatot, hogy elődje, Tarlós István végkielégítését a duplájára emeljék tekintettel arra, hogy Tarlós István kilenc évig töltötte be a főpolgármesteri tisztséget.

Az ülésen tárgyalhatnak majd az „Ezaminimum!” antikorrupciós minimumprogram megvalósításáról, a Római-part területére vonatkozó változtatási tilalomról, a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács létrehozásáról, a túlóratörvény alkalmazásának kizárásáról, a klímavészhelyzetről, az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztéséről és a városligeti fejlesztéseket érintő javaslatokról.

A Fővárosi Közgyűlésnek 33 tagja van: a közvetlenül választott főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester, továbbá 9 képviselő a fővárosi kompenzációs listáról szerzett mandátumot. A testületbe - a főpolgármestert, a polgármestereket, valamint a kompenzációs listás képviselőket is beleszámítva - a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP 18, a Fidesz-KDNP 13 tagot küldhet, és tagja a közgyűlésnek két független polgármester is. (MTI)