„Náci vészhelyzetet” hirdettek a kelet-németországi Drezda városában

külföld
2019 november 02., 17:18
comments 349
Pegida-tüntetés 2015. június elején Drezdában. Az előtérben egy német-izraeli zászló.
photo_camera Pegida-tüntetés 2015. június elején Drezdában Fotó: Fotó: AFP / JENS SCHLUETER

A szász szövetségi tartomány fővárosa, Drezda önkormányzata úgy döntött, hogy „náci vészhelyzetet” hirdet ki a városban. A kezdeményezés a Die Partei szatirikus politikai párt egyik képviselőjétől indult, de a jelek szerint kellő támogatásra talált a képviselő-testületben is. 

Max Aschenbach szerint ugyanis a szélsőjobboldal előretörése komoly probléma a városban, amit helyi szinten is kezelni kell. 

„Náci probléma van Drezdában, és tennünk kell ellene valamit.”

A határozatban az áll, hogy egyre több antidemokratokus, antipluralista, szélsőségesen jobboldali akció és attitűd jelenik meg a városban, egyre nagyobb vehemenciával, és ez ellen a városnak fel kell lépnie. Ez egyben egy felhívás arra, hogy a város megerősítse civil szervezeteit és kötelékeit, a demokratikus kultúrát, védje a kisebbségeket és az emberi jogokat, és kiálljon a szélsőjobboldali erőszak áldozatai mellett. És arra is, hogy 

„küzdjünk a szélsőjobboldal attitűd és annak következményei, az antiszemitizmus, az iszlamofóbia ellen, és erősítsük meg a demokratikus intézményeinkbe vetett hitett, értékeljük a sokszínűséget és gyakoroljunk szolidaritást.”

Drezda márpedig nem egy eldugott kisváros: ez Szászország második legnagyobb városa, több mint 500 ezren lakják. 2015-ben és 2016-ban több zajos és országos hírű demonstráció zajlott a városban: a menekültválság kitörését követően többször is tízezres nagyságrendű demonstrációk zajlottak az utcákon. 2015 októberében 15 ezer iszlámellenes és baloldali, illetve ellentüntető nézett farkasszemet egymással. Végül a nagyobb összecsapások elmaradtak. 

2014-ben Drezdában jött létre az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen mozgalom, azaz a Pegida, a legszélsőségesebb politikai formáció a német politikában, és jelenleg is ebben a nagyvárosban a legerősebb a radikális parlamenti párt, az Alternative für Deutschland, azaz az AfD is, amely a második legerősebb párt lett a szeptemberi tartományi választáson. (Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.