Tízezrek tüntettek a skót függetlenségért Glasgowban

külföld
2019 november 03., 07:22

Mintegy húszezren gyűltek össze szombaton a skóciai Glasgowban, hogy Skócia függetlenségéért tüntessenek. Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője is jelen volt a megmozduláson. Öt éve ez volt az első alkalom, hogy a politikus részt vett egy függetlenségi rendezvényen.

Nicola Sturgeon
photo_camera Nicola Sturgeon Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Sturgeon a szombati nagygyűlés kezdete előtt kiadott közleményében azt írta, „a skót függetlenség még soha nem volt ilyen közelségben. Az már valójában elérhető távolságban van”. Tervei szerint december vége előtt Londontól kérni fogja egy új függetlenségi népszavazás megtartását. A múlt héten a brit parlament megszavazta, hogy előrehozott parlamenti választást tartsanak az Egyesült Királyságban december 12-én. A szavazást Boris Johnson kormányfő kezdeményezte annak érdekében, hogy megtörje a politikai patthelyzetet az általa Brüsszellel együtt kimunkált Brexit-megállapodás érdekében.

photo_camera Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Sturgeon szerint a decemberi szavazás Skócia esélye arra, hogy megússza a Brexitet és kezébe vegye sorsa alakulását. A politikus egyben arra szólította fel a szavazókat, hogy pártjára, az SNP-re szavazzanak, és ezzel erősítsék meg Skócia helyzetét. Beszélt arról is, hogy Boris Johnson újabb győzelme egy olyan jövőt eredményeznek, amiben Skóciát akarata ellenére kiszakítják az európai nemzetek családjából, egy olyan jövőt, ahol az Egyesült Királyság önmagába fordul és olyan környezet jön létre, ami ellenséges a bevándorlókkal szemben. Szerinte ennél van sokkal jobb alternatívájuk is. 

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis jóval a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A 2016-os brit EU-tagsági népszavazáson a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradást támogatta, és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről. A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.

A konzervatív párti brit kormány már korábban többször is visszautasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezésének lehetőségét. Az újabb népszavazásról még Jeremy Corbyn, a munkáspárt vezetője is azt mondta, hogy az „nem kívánatos vagy  szükséges”. A Konzervatívok és a Liberálisok egyaránt ellenzik. (BBC/MTI)