103 éves korában elhunyt a francia ellenállás haláltáborokat is megjárt hőse

Yvette Lundy 2017. április 26-án. Akkor arról mesélt, hogy még 72 évvel a történtek után is minden nap gondol a haláltáborokra, ahova bezárták. A francia Ellenállás hőse 2019. november 3-án, 103 éves korában hunyt el.Fotó: FRANCOIS NASCIMBENI/AFP

103 éves korában elhunyt Yvette Lundy, a francia Ellenállás hőse, a náci haláltáborok túlélője. Lundy a második világháború alatt, a megszállt Franciaországban szerzett hamis papírokat az üldözések elől bujkáló zsidóknak, kényszermunkára kényszerítetteknek, szökött hadifoglyoknak. 1944-ben. 28 éves korában lebukott, a nácik a ravensbrücki haláltáborba hurcolták. A háború vége már egy másik koncentrációs táborban, Buchenwaldban érte.

Lundy a lágerből való szabadulását követően 14 évig hallgatott a vele történtekről, végül 1959 óta osztja meg élményeit francia és német diákokkal.

Lundyt 2017-ben tüntették ki a legmagasabb polgári érdemrendjével. Abban az évben az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy nem telik el nap anélkül, hogy a haláltáborra gondolna. "A mai napig minden nap eszembe jut a tábor, gyakran éjjel, elalvás előtt" - mesélte.

Lundyt a hatóságok tájékoztatása szerint vasárnap érte a halál otthonában, az észak-franciaországi Epernay-ban. A város polgármestere, Franck Leroy a körösségi médiában emlékezett meg róla. "Példát mutatott mindannyiunknak" - írta, hozzátéve, hogy Lundy "képviselte Franciaország becsületét történelmünk legsötétebb óráiban". (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.