103 éves korában elhunyt a francia ellenállás haláltáborokat is megjárt hőse

2019 november 4., hétfő 4:13
20
Yvette Lundy 2017. április 26-án. Akkor arról mesélt, hogy még 72 évvel a történtek után is minden nap gondol a haláltáborokra, ahova bezárták. A francia Ellenállás hőse 2019. november 3-án, 103 éves korában hunyt el. Fotó: FRANCOIS NASCIMBENI/AFP

103 éves korában elhunyt Yvette Lundy, a francia Ellenállás hőse, a náci haláltáborok túlélője. Lundy a második világháború alatt, a megszállt Franciaországban szerzett hamis papírokat az üldözések elől bujkáló zsidóknak, kényszermunkára kényszerítetteknek, szökött hadifoglyoknak. 1944-ben. 28 éves korában lebukott, a nácik a ravensbrücki haláltáborba hurcolták. A háború vége már egy másik koncentrációs táborban, Buchenwaldban érte.

Lundy a lágerből való szabadulását követően 14 évig hallgatott a vele történtekről, végül 1959 óta osztja meg élményeit francia és német diákokkal.

Lundyt 2017-ben tüntették ki a legmagasabb polgári érdemrendjével. Abban az évben az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy nem telik el nap anélkül, hogy a haláltáborra gondolna. "A mai napig minden nap eszembe jut a tábor, gyakran éjjel, elalvás előtt" - mesélte.

Lundyt a hatóságok tájékoztatása szerint vasárnap érte a halál otthonában, az észak-franciaországi Epernay-ban. A város polgármestere, Franck Leroy a körösségi médiában emlékezett meg róla. "Példát mutatott mindannyiunknak" - írta, hozzátéve, hogy Lundy "képviselte Franciaország becsületét történelmünk legsötétebb óráiban". (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt