900 üveg, II. Miklós cárnak szánt, de 102 éve elsüllyedt, francia konyakot és likőrt emeltek ki a Balti-tengerből

1917. május 19-én még javában dübörgött az I. világháború, amikor egy svéd gőzhajó, az S/S Kyros elindult Petrográd (ma Szentpétervár) felé, hogy Franciaországból elvigyen II. Miklós orosz cárnak 50 láda cognacot és 15 láda likőrt a neutrális svéd felségvizeken keresztül.

Csakhogy a Balti-tengeren, az Åland-szigetektől nem messze megállította a hajót az UC-58-as német tengeralattjáró, aminek a kapitánya úgy döntött, elsüllyesztik a hajót, mert az alkoholt szállított, és ezt illegális csempészetnek minősítették. A legénységet átrakták egy másik hajóra, így biztonságban visszatérhettek Svédországba, de a cognacot és a likőrt elsüllyesztették.

A roncsot 1999-ben fedezték el, de az idők során horgászhálók és a víz annyira megrongálták, hogy a búvároknak veszélyes lett volna megközelíteniük. Több év előkészület után a múlt hónapban az Ocean X Team néven futó svéd mentővadászok és az izlandi iXplorer összefogtak a Deepsea Worker nemzetközi hajóval, hogy visszaszerezzék az üvegeket.

A Deepsea Worker speciális víz alatti robotjaival sikerült 600 üveg – ma már nem gyártott – De Haartman & Co. cognacot és 300 üveg Benedictine likőrt kiemelni. A Benedictine-t több mint 500 éve alapították francia papok, ma a Bacardi tulajdonában áll.

Fotó: Ocean X Team/Youtube

Azt még nem tudni, mi lesz az üvegek sorsa, és egyáltalán mennyit érhetnek ma, de néhányat elküldtek elemzésre Svédországba és Oroszországba. (Local)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.