900 üveg, II. Miklós cárnak szánt, de 102 éve elsüllyedt, francia konyakot és likőrt emeltek ki a Balti-tengerből

gasztronómia
2019 november 04., 16:47
comments 122

1917. május 19-én még javában dübörgött az I. világháború, amikor egy svéd gőzhajó, az S/S Kyros elindult Petrográd (ma Szentpétervár) felé, hogy Franciaországból elvigyen II. Miklós orosz cárnak 50 láda cognacot és 15 láda likőrt a neutrális svéd felségvizeken keresztül.

Csakhogy a Balti-tengeren, az Åland-szigetektől nem messze megállította a hajót az UC-58-as német tengeralattjáró, aminek a kapitánya úgy döntött, elsüllyesztik a hajót, mert az alkoholt szállított, és ezt illegális csempészetnek minősítették. A legénységet átrakták egy másik hajóra, így biztonságban visszatérhettek Svédországba, de a cognacot és a likőrt elsüllyesztették.

A roncsot 1999-ben fedezték el, de az idők során horgászhálók és a víz annyira megrongálták, hogy a búvároknak veszélyes lett volna megközelíteniük. Több év előkészület után a múlt hónapban az Ocean X Team néven futó svéd mentővadászok és az izlandi iXplorer összefogtak a Deepsea Worker nemzetközi hajóval, hogy visszaszerezzék az üvegeket.

link Forrás

A Deepsea Worker speciális víz alatti robotjaival sikerült 600 üveg – ma már nem gyártott – De Haartman & Co. cognacot és 300 üveg Benedictine likőrt kiemelni. A Benedictine-t több mint 500 éve alapították francia papok, ma a Bacardi tulajdonában áll.

photo_camera Fotó: Ocean X Team/Youtube

Azt még nem tudni, mi lesz az üvegek sorsa, és egyáltalán mennyit érhetnek ma, de néhányat elküldtek elemzésre Svédországba és Oroszországba. (Local)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.