A magyar kormány felvásárolt egy osztrák fegyvergyárat

A Hirtenberger 60 mm-es aknavetője használat közben.Fotó: HDS

A magyar kormány felvásárolta a brit-osztrák Hirtenberger Defence Systems fegyvergyárat, jelentette be a Magyar Nemzetnek adott interjújában Maróth Gáspár, a magyar kormány fegyverkezési programját irányító kormánybiztos. Tájékoztatása szerint az október 29-én aláírt szerződés alapján a múlt szerdától a magyar tulajdonú HDT Védelmi Ipari Kft. gyakorolja a tulajdonosi jogokat a nagy múltú fegyvergyárban, mely már 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével és gyártásával.

Maróth tájékoztatása szerint a tulajdonszerzés nagy változást nem jelent majd a cég irányításában, mert "számunkra kulcsfontosságú a vállalat üzleti, technológiai tevékenységének, valamint az ügyfelekkel ápolt kitűnő munkakapcsolatának fenntartása, sőt továbbfejlesztése".

Maróth tájékoztatása szerint azért lesznek változások, például megjelenik majd a gyárban a magyar munkaerő is. "Első fázisban a kutatás-fejlesztés területén egyértelműen igen. Magyar mérnökök is részt fognak venni abban a nemzetközi munkacsoportban, amely hozzájárul a magas szakmai színvonal fenntartásához a társaságnál" - mondta.

Hogy mennyiért vásárolt a magyar kormány osztrák fegyvergyárat, azt Maróth "üzleti titokra" hivatkozva nem volt hajlandó elárulni. Mindössze annyit mondott, hogy a gyárat hitelből vették, vagyis szerinte "a költségvetésnek nem jelent extra kiadást".

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.