Felfüggesztette a parlament Varju László mentelmi jogát, mert az ügyészség szerint súlyos testi sértést követett el az MTVA székházában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hétfőn a parlament 138 szavazattal felfüggesztette a DK-s Varju László mentelmi jogát, hogy büntetőeljárás indulhasson ellene, mivel az ügyészség szerint a képviselő tavaly decemberben súlyos testi sértést és garázdaságot követett el, amikor a közmédia székházában a biztonsági őrök kidobták az épületből.  

Az ügyészség szerint, hogy a stúdióba bejuthasson, Varju László  „nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és megszorította egy biztonsági őr vádliját (...) miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót eltolták a stúdió ajtajától.” A mentelmi bizottság szerint ez pedig garázdaságnak minősül. Később az ügyészség elismeri, hogy testi kényszert alkalmaztak Varju ellen, aki nem volt hajlandó távozni, földre került, elkapta, majd kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki ennek következtében a vállára esett, és 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, ami súlyos testi sértés megállapítására alkalmas. 

Varju László a döntés előtt azt mondta, hogy az ügyészség az ellenzékiek meghurcolására azonnal intézkedik, miközben a fideszes ügyeket eltussolja. Kijelentette, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett le:

A parlament egyébként a kormánypárti Aradszki András mentelmi jogát is felfüggesztette, aki ellen egy érdi közúti baleset miatt indult eljárás. A képviselő nem vette figyelembe az elsőbbségadást, és ütközött egy motorossal.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót