Markáns lassulást jósol 2020-ra a Gazdaságkutató Intézet

2019 november 4., hétfő 6:12
58

Bár 2019 első félévében a magyar gazdaság a tavalyival megegyező kiugró mértékben, 5,1 százalékos ütemben növekedett, a GKI előrejelzése szerint 2020-ban jelentős lassulás jöhet. A magyar növekedés jelenleg háromszorosa az európai uniós átlagnak, sőt, negyedéves bontásban még kiugróbb. A második negyedévben az uniós növekedési átlag mindössze 0,2 százalék volt.

Az európai lassulás jövőre már komoly hatással lehet a magyar gazdaságra. Ennek jelei már mutatkoznak, a kutatóintézet szerint augusztusban már látványosan lassult az ipar és az építőipar, és az üzleti várakozások a következő hónapokra sem valószínűsítenek javulást. Aggasztó továbbá az is, hogy a fizetési mérleg idén is deficites, a forint pedig gyenge.

Mindezek markáns lassulást valószínűsítenek jövőre, már csak azért is, mert lassul a magyar export bővülése, és mérséklődik a belföldi kereslet bővülésének üteme is.

További aggasztó jeleket is látnak. A GKI előrejelzése szerint a bérek ugyan tovább nőhetnek, de a munkaerőhiány csökkenőben van, mi több, több cég jelentős létszámcsökkenést tervez. A beruházások növekedése is visszaeshet, az idei 13 százalékos bővülési ütem után jövőre mindössze 2 százalékos bővülést remélnek, részben azért, mert kifutnak a támogatott EU-projektek.

Mindezek alapján a GKI idén még 4,3 százalékos, jövőre viszont már csupán 2,7 százalékos GDP-növekedést vár. Ez utóbbi már elmarad az infláció várható 3,3 százalékos mértékétől. (Via HVG)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt