Még a klímaegyezmény betartása mellett is nőhet 20 centit a tengerek vízszintje

2019 november 4., hétfő 20:18

A jelenlegi klímavédelmi intézkedések a kutatók szerint nem elegendőek a tenger vízszintemelkedésének megállításához: ha az országok 2016 és 2030 között tartják magukat a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokhoz, a tengerszint akkor is 20 centimétert fog emelkedni 2030 januárjáig – állítja a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban bemutatott tanulmány.

A tanulmány szerzői követelik a klímavédelmi ígéretek utólagos módosítását. „A tengerszint hosszú távú emelkedésének korlátozásához döntő jelentőségű, hogy javítsák az egyes országok klímatervét és szigorítsák az emisszió visszafogását célzó intézkedéseket” – írja Johannes Gütschow, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa, a jelentés társszerzője.

A tudósok számításai szerint a tengerszint-emelkedés várható mértéke az üvegházhatású gázok 5 legnagyobb kibocsátójára vezethető vissza: Kínára, az USA-ra, az EU-ra, Indiára és Oroszországra. Ezeknek az országoknak a számlájára írható a 20 cm-es várható emelkedésből 12 cm. De csak abban az esetben, ha sikerül betartani 2030-ig a párizsi klímaegyezmény céljait, ha viszont nem megy, akkor még jobban nő a tengerek vízszintje.

Velence víz alatt 2018. október 29-én. Fotó: Giacomo Cosua/NurPhoto

A tanulmányt a berlini Climate Analytics és a PIK kutatói készítették, akik elsőként vizsgálták meg a párizsi klímaegyezmény keretében az egyes országok által vállalt ígéretek konkrét hatásait a tengerszint hosszú távú emelkedésére.

Az óceánok, a jégtakaró és a gleccserek lassan reagálnak a globális felmelegedésre, ezért „az üvegházhatású gázkibocsátás valódi következményei csak évszázadok alatt bontakoznak ki”, és „minél több szén-dioxid szabadul fel, annál erőteljesebben befolyásoljuk már most a jövő tengerszint-emelkedését” – mondta Alexander Nauels, a Climate Analytics munkatársa.

A kutatók szerint a tengerek vízszintjének emelkedésével együtt növekszik a gyakoribb és hevesebb áradások kockázata is, ez sok partvidéki és szigeteken élő közösségnek megsemmisítő hatásokkal járhat.

„Az eredményeink alapján világos, hogy mai emissziónk mértéke tagadhatatlanul oda vezethet, hogy a tengerek vízszintje a jövőben tovább emelkedik. Ez a folyamat nem visszafordítható, ez lesz a hagyatékunk az emberiségnek”

– mondta Carl-Friedrich Schleussner, a tanulmány társszerzője. (MTI)