Meghalt Yvette Lundy, a francia ellenállás nagyasszonya

103 éves korában meghalt Yvette Lundy, a francia ellenállás tagja, aki a náci koncentrációs táborok egyik túlélője volt. A BBC szerint Lundy vasárnap halt meg a Franciaország északi részén fekvő Epernayben.

Lundy hamis dokumentumokat szerzett zsidó családoknak, a kényszermunka elől menekülő férfiaknak és szökött hadifoglyoknak a második világháború alatt, Franciaország náci megszállása idején.

Az 1916-ban hét testvér közül a legfiatalabbként született Lundy egy iskolában tanított, 1940-től ő látta el hamis papírokkal a bátyja birtokán bujkáló menekülteket. 28 évesen, 1944 júniusában letartóztatták, és az észak-németországi ravensbrücki koncentrációs táborba szállították. Később nyíltan beszélt arról, hogy milyen megaláztatásokat kellett elszenvednie a táborban, ahol például arra kényszerítették, hogy levetkőzzön az SS katonái előtt: „A test meztelen, és az agy hirtelen összezavarodik. Olyan vagy, mint egy lyuk, egy ürességgel teli lyuk, és ha körülnézel, még nagyobb az üresség.”

Ravensbrückből később Buchenwaldba szállították, ott érte a felszabadulás 1945 áprilisában. Másfél évtizedig hallgatott arról, amit átélt, de 1959-től a megbékélést hirdetve beszélni kezdett róla francia és német diákoknak. „Máig legalább napi egyszer eszembe jut a koncentrációs tábor, leginkább elalvás előtt” – mondta az AFP hírügynökségnek 2017-ben. Akkor kapta meg az egyik legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrend főtiszti fokozatát. Ő ihlette a 2009-ben bemutatott Szabadság című francia film egyik karakterét.

Yvette Lundy 2017. április 26-ánFotó: Francois Nascimbeni/AFP

Franck Leroy, Epernay polgármestere a közösségi médiában búcsúzott Lundytól, akit „mindannyiunk példaképeként” emlegetett. „Ő testesítette meg Franciaország becsületét történelmünk legsötétebb óráiban” – mondta.

A francia Nemzetgyűlés alelnöke, Eric Girardin a Twitteren búcsúztatta Yvette Lundyt, „az ellenállás nagyasszonyát”. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.