Meghalt Yvette Lundy, a francia ellenállás nagyasszonya

GYÁSZ
2019 november 04., 18:16
comments 12

103 éves korában meghalt Yvette Lundy, a francia ellenállás tagja, aki a náci koncentrációs táborok egyik túlélője volt. A BBC szerint Lundy vasárnap halt meg a Franciaország északi részén fekvő Epernayben.

Lundy hamis dokumentumokat szerzett zsidó családoknak, a kényszermunka elől menekülő férfiaknak és szökött hadifoglyoknak a második világháború alatt, Franciaország náci megszállása idején.

Az 1916-ban hét testvér közül a legfiatalabbként született Lundy egy iskolában tanított, 1940-től ő látta el hamis papírokkal a bátyja birtokán bujkáló menekülteket. 28 évesen, 1944 júniusában letartóztatták, és az észak-németországi ravensbrücki koncentrációs táborba szállították. Később nyíltan beszélt arról, hogy milyen megaláztatásokat kellett elszenvednie a táborban, ahol például arra kényszerítették, hogy levetkőzzön az SS katonái előtt: „A test meztelen, és az agy hirtelen összezavarodik. Olyan vagy, mint egy lyuk, egy ürességgel teli lyuk, és ha körülnézel, még nagyobb az üresség.”

Ravensbrückből később Buchenwaldba szállították, ott érte a felszabadulás 1945 áprilisában. Másfél évtizedig hallgatott arról, amit átélt, de 1959-től a megbékélést hirdetve beszélni kezdett róla francia és német diákoknak. „Máig legalább napi egyszer eszembe jut a koncentrációs tábor, leginkább elalvás előtt” – mondta az AFP hírügynökségnek 2017-ben. Akkor kapta meg az egyik legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrend főtiszti fokozatát. Ő ihlette a 2009-ben bemutatott Szabadság című francia film egyik karakterét.

Yvette Lundy 2017. április 26-án
photo_camera Yvette Lundy 2017. április 26-án Fotó: Francois Nascimbeni/AFP

Franck Leroy, Epernay polgármestere a közösségi médiában búcsúzott Lundytól, akit „mindannyiunk példaképeként” emlegetett. „Ő testesítette meg Franciaország becsületét történelmünk legsötétebb óráiban” – mondta.

A francia Nemzetgyűlés alelnöke, Eric Girardin a Twitteren búcsúztatta Yvette Lundyt, „az ellenállás nagyasszonyát”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.