Trump a szövetségi források megvonásával fenyegeti a katasztrófa sújtotta Kaliforniát

"Minden évben, amikor a tűz van dühöng & Kalifornia lángol, ugyanaz történik - aztán jön hozzánk a Szövetségi Kormányhoz $$$ pénzért. Ne tovább. Szedd össze magad Kormányzó" - írta szó szerint így "fires" helyett "fire's"-t írva a Twitterén Donald Trump Gavin Newsom kaliforniai kormányzónak címzett üzenetében, azzal fenyegetve a katasztrófa sújtotta államot, hogy megvonja a szövetségi forrásokat. "Maga nem hisz a klímaváltozásban, nem kell részt vennie ebben a párbeszédben" - feleselt vissza neki Newsom.

A kaliforniában hetek óta tomboló tüzek már több mint százezer holdnyi erdőt perzseltek fel, ezreket kényszerítve menekülésre otthonukból.

Trump szerint az erdőtüzekért a kaliforniai kormányzat a felelős, mert az olyan erdőségekben keletkezett, amelyeket nem tartanak karban. Ugyanakkor egy közelmúltban az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint a globális felmelegedés már olyan mértékű, hogy a téli csapadékmennyiségtől függetlenül is nagy erdőtüzeket okozhat Kaliforniában. A klímaváltozás miatt kialakuló szárazabb, forróbb nyarak ugyanis kiszárítják a növényzetet, amely így sokkal gyúlékonyabbá válik. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.