Őrizetbe vettek egy férfit Coloradóban, aki fel akart robbantani egy zsinagógát

2019 november 5., kedd 6:24
71

Őrizetbe vettek egy 27 éves férfit az amerikai Coloradóban, aki az állam egyik legrégebbi zsinagógáját tervezte felrobbantani a Denvertől délre fekvő Pueblóban. Az FBI közleménye szerint a fehér felsőbbrendűséget hirdető Richard Holzernak több Facebook-fiókja is volt, amelyeken erőszakra buzdított és dicsőítette a holokausztot.

A zsinagóga épülete Fotó: Google Street View

Júliusban például egy privát üzenetben azt írta, „készen áll arra, hogy lepuffantson valakit”, majd mellékelt magáról egy fotót is, fegyverrel és a fehér fajvédők jelképeivel. Holzer azt is megírta cseten az inkognitóban dolgozó FBI-ügynöknek, hogy korábban tagja volt a fajgyűlőlő Ku Klux Klánnak, majd októberben arról beszélt, hogy egy zsinagógát vett a célkeresztjébe. 

Először arról írt, hogy arzénnal akarja megmérgezni a pueblói zsinagógában imádkozókat, majd egy személyes találkozó alkalmával - amelyre egyik barátja is elkísérte - már arról beszélt, hogy felrobbantaná a templomot és „úgy tönkretenné, hogy ne lehessen rendbe hozni”.

Holzert múlt pénteken tartóztatták le, de az egyelőre nem világos, hogy a szövetségi nyomozók mikor kezdték megfigyelni őt, és ki hívta fel rá a figyelmüket. Ha bűnösnek találják, Holzert akár 20 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

A pueblói zsinagóga gyülekezetének nagyjából 35 család a tagja, néhányan közülük holokauszt-túlélők gyerekei. (MTI) 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt