Őrizetbe vettek egy férfit Coloradóban, aki fel akart robbantani egy zsinagógát

Több 444 videó?
Szeretném

Őrizetbe vettek egy 27 éves férfit az amerikai Coloradóban, aki az állam egyik legrégebbi zsinagógáját tervezte felrobbantani a Denvertől délre fekvő Pueblóban. Az FBI közleménye szerint a fehér felsőbbrendűséget hirdető Richard Holzernak több Facebook-fiókja is volt, amelyeken erőszakra buzdított és dicsőítette a holokausztot.

A zsinagóga épületeFotó: Google Street View

Júliusban például egy privát üzenetben azt írta, „készen áll arra, hogy lepuffantson valakit”, majd mellékelt magáról egy fotót is, fegyverrel és a fehér fajvédők jelképeivel. Holzer azt is megírta cseten az inkognitóban dolgozó FBI-ügynöknek, hogy korábban tagja volt a fajgyűlőlő Ku Klux Klánnak, majd októberben arról beszélt, hogy egy zsinagógát vett a célkeresztjébe. 

Először arról írt, hogy arzénnal akarja megmérgezni a pueblói zsinagógában imádkozókat, majd egy személyes találkozó alkalmával - amelyre egyik barátja is elkísérte - már arról beszélt, hogy felrobbantaná a templomot és „úgy tönkretenné, hogy ne lehessen rendbe hozni”.

Holzert múlt pénteken tartóztatták le, de az egyelőre nem világos, hogy a szövetségi nyomozók mikor kezdték megfigyelni őt, és ki hívta fel rá a figyelmüket. Ha bűnösnek találják, Holzert akár 20 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

A pueblói zsinagóga gyülekezetének nagyjából 35 család a tagja, néhányan közülük holokauszt-túlélők gyerekei. (MTI)