Őrizetbe vettek egy férfit Coloradóban, aki fel akart robbantani egy zsinagógát

Őrizetbe vettek egy 27 éves férfit az amerikai Coloradóban, aki az állam egyik legrégebbi zsinagógáját tervezte felrobbantani a Denvertől délre fekvő Pueblóban. Az FBI közleménye szerint a fehér felsőbbrendűséget hirdető Richard Holzernak több Facebook-fiókja is volt, amelyeken erőszakra buzdított és dicsőítette a holokausztot.

A zsinagóga épületeFotó: Google Street View

Júliusban például egy privát üzenetben azt írta, „készen áll arra, hogy lepuffantson valakit”, majd mellékelt magáról egy fotót is, fegyverrel és a fehér fajvédők jelképeivel. Holzer azt is megírta cseten az inkognitóban dolgozó FBI-ügynöknek, hogy korábban tagja volt a fajgyűlőlő Ku Klux Klánnak, majd októberben arról beszélt, hogy egy zsinagógát vett a célkeresztjébe. 

Először arról írt, hogy arzénnal akarja megmérgezni a pueblói zsinagógában imádkozókat, majd egy személyes találkozó alkalmával - amelyre egyik barátja is elkísérte - már arról beszélt, hogy felrobbantaná a templomot és „úgy tönkretenné, hogy ne lehessen rendbe hozni”.

Holzert múlt pénteken tartóztatták le, de az egyelőre nem világos, hogy a szövetségi nyomozók mikor kezdték megfigyelni őt, és ki hívta fel rá a figyelmüket. Ha bűnösnek találják, Holzert akár 20 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

A pueblói zsinagóga gyülekezetének nagyjából 35 család a tagja, néhányan közülük holokauszt-túlélők gyerekei. (MTI) 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.