Az elejétől újrakezdik Vizoviczki perét

bűnügy
2019 november 06., 05:38

Gyakorlatilag az elejétől újrakezdődött az egykor az éjszaka császárának tartott Vizoviczki László titkosított vesztegetési pere a Fővárosi Törvényszéken, írja a Magyar Nemzet. A kormánylap szerint Vizoviczki és három vádlott-társa beismerte az ügyész által ismertetett vádakat. 

A lap szerint az ügyet január 7-re napolták el, amikor megkezdődik a vádlottak kihallgatása. Januárra még hét tárgyalási napot tűzött ki az új hadbíró, aki összesen 160 tárgyalási napot nevezett meg 2021 elejéig, így, ha addig semmi rendkívüli nem jön közbe, végre ítélet is születhet első fokon. Az lap szerint a 2015-től eljáró debreceni hadbíró idén tavasszal beteg lett, ezért Kiss Károly hadbíróra szignálták át az ügyet. 

Vizoviczki László elsőrendű vádlott megérkezik a tárgyalóterembe az ellene és 33 társa ellen milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetőper tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 28-án.
photo_camera Vizoviczki László elsőrendű vádlott megérkezik a tárgyalóterembe az ellene és 33 társa ellen milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetőper tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 28-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A kiemelt és egyben szigorúan bizalmas (titkos) minősítésű ügyben Vizoviczki Lászlót többrendbeli minősített vesztegetéssel, valamint szigorúan titkos adattal visszaélés bűntettének elkövetésével vádolja az ügyészség.

A vádirat lényege szerint Vizoviczki 2005 óta korrumpálhatott - mások mellett - vezető beosztású rendőrtiszteket. A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt, illetve főtiszt, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő van.

Vizoviczki korábban jogerősen hét év fegyházat és 330 millió forint vagyonelkobzást kapott felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, és 2018-ban bevonult a börtönbe letölteni a büntetését.

Korábban cikksorozatban foglalkoztunk azzal, hogy Vizoviczkinak milyen fontos politikai kapcsolatai voltak az V. kerületben, és hogy ezeket a kapcsolatokat a nyomozás során valamiért senki nem firtatta.