Dél-Korea visszaküldött északra két átmenekült halászt, mert kiderült, hogy előtte kiirtották a hajójuk teljes legénységét

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.
Képünk csak illusztráció!

Igen szokatlan dolgot műveltek a héten a dél-koreai hatóságok: visszatoloncoltak az északi diktatúrába két, onnan átmenekült embert. Azért tettek ilyet, mert a halászhajón érkezett két fickó vérfagyasztó dolgokat vallott be a kihallgatásuk során. 

A tintahalhalászok elmesélték, hogy egy harmadik társukkal együtt még októberben megölték a hajójuk kegyetlenkedő kapitányát. Majd utána egyenként elkapták a legénység azon tagjait, akiknek ez nem tetszett, őket is sorra megölték, majd a hullákat a tengerbe dobálták. A kapitány testével együtt öszesen 16-ot. 

De még ekkor sem a disszidálás járt a fejükben, hiszen kikötöttek egy észak-koreai kikötőben. Amikor a rendőrség ott letartóztatta a társukat, a két férfi a hajóval kereket oldott és délre menekült. 

A rettentő vallomás hallatán Dél-Korea a két, húszas éveiben járó halászt a demilitarizált határzóna egyik településénél átadta az északi hatóságoknak. Ilyen eset korábban sosem történt, hiszen a  két ország között nincs kiadatási egyezmény.

(via BBC)