Három bolíviai városban is fellázadtak rendőrök a kormány ellen

külföld
2019 november 09., 06:06
comments 105

Három hete tüntetések és összecsapások vannak a dél-amerikai országban, mert ellenzéki csoportok szerint Evo Morales csalással nyerte meg az október 20-i elnökválasztást. 

Cochabamba városban - ahol a héten szintén voltak összecsapások az elnök támogatói és ellenzői között - a készenléti rendőrség épülete előtt egy maszkos rendőr tájékoztatott arról újságírókat, hogy egysége fellázadt. 

„A nép oldalára állunk, nem a tábornokokéra” 

- tette hozzá egy szintén álarcos kollégája. Az állami tévé felvételén a rendőri egység több tagja felmászott az épület tetejére, és kitűzte a bolíviai zászlót. Közben az utcán ellenzéki fiatalok biztatták őket, és petárdákkal fesztiválhangulatot teremtettek. 

Eltakart arcú rendőrök az őrs erkélyén Santa Cruzban
photo_camera Eltakart arcú rendőrök az őrs erkélyén Santa Cruzban Fotó: DANIEL WALKER/AFP

Ezután a fővárosban, Sucréban jelentette be egy álarcos rendőr, hogy követik a cochabambai kollégák példáját, majd a legnagyobb város, Santa Cruz rendőrei is csatlakoztak.

Péntek este sajtótájékoztatót tartott Javier Zavaleta védelmi miniszter, és kizártnak nevezte, hogy a hadsereget bevetnék a renitens rendőrök ellen. Morales rendkívüli kormányülést hívott össze lázadás miatt. 

Ezzel egy időben ellenzéki tüntetés volt La Pazban, ezen az AFP hírügynökség szerint sok rendőr is részt vett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.