Három bolíviai városban is fellázadtak rendőrök a kormány ellen

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Három hete tüntetések és összecsapások vannak a dél-amerikai országban, mert ellenzéki csoportok szerint Evo Morales csalással nyerte meg az október 20-i elnökválasztást. 

Cochabamba városban - ahol a héten szintén voltak összecsapások az elnök támogatói és ellenzői között - a készenléti rendőrség épülete előtt egy maszkos rendőr tájékoztatott arról újságírókat, hogy egysége fellázadt. 

„A nép oldalára állunk, nem a tábornokokéra” 

- tette hozzá egy szintén álarcos kollégája. Az állami tévé felvételén a rendőri egység több tagja felmászott az épület tetejére, és kitűzte a bolíviai zászlót. Közben az utcán ellenzéki fiatalok biztatták őket, és petárdákkal fesztiválhangulatot teremtettek. 

Eltakart arcú rendőrök az őrs erkélyén Santa CruzbanFotó: DANIEL WALKER/AFP

Ezután a fővárosban, Sucréban jelentette be egy álarcos rendőr, hogy követik a cochabambai kollégák példáját, majd a legnagyobb város, Santa Cruz rendőrei is csatlakoztak.

Péntek este sajtótájékoztatót tartott Javier Zavaleta védelmi miniszter, és kizártnak nevezte, hogy a hadsereget bevetnék a renitens rendőrök ellen. Morales rendkívüli kormányülést hívott össze lázadás miatt. 

Ezzel egy időben ellenzéki tüntetés volt La Pazban, ezen az AFP hírügynökség szerint sok rendőr is részt vett. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.