Három bolíviai városban is fellázadtak rendőrök a kormány ellen

2019 november 9., szombat 6:06
105

Három hete tüntetések és összecsapások vannak a dél-amerikai országban, mert ellenzéki csoportok szerint Evo Morales csalással nyerte meg az október 20-i elnökválasztást. 

Cochabamba városban - ahol a héten szintén voltak összecsapások az elnök támogatói és ellenzői között - a készenléti rendőrség épülete előtt egy maszkos rendőr tájékoztatott arról újságírókat, hogy egysége fellázadt. 

„A nép oldalára állunk, nem a tábornokokéra” 

- tette hozzá egy szintén álarcos kollégája. Az állami tévé felvételén a rendőri egység több tagja felmászott az épület tetejére, és kitűzte a bolíviai zászlót. Közben az utcán ellenzéki fiatalok biztatták őket, és petárdákkal fesztiválhangulatot teremtettek. 

Eltakart arcú rendőrök az őrs erkélyén Santa Cruzban Fotó: DANIEL WALKER/AFP

Ezután a fővárosban, Sucréban jelentette be egy álarcos rendőr, hogy követik a cochabambai kollégák példáját, majd a legnagyobb város, Santa Cruz rendőrei is csatlakoztak.

Péntek este sajtótájékoztatót tartott Javier Zavaleta védelmi miniszter, és kizártnak nevezte, hogy a hadsereget bevetnék a renitens rendőrök ellen. Morales rendkívüli kormányülést hívott össze lázadás miatt. 

Ezzel egy időben ellenzéki tüntetés volt La Pazban, ezen az AFP hírügynökség szerint sok rendőr is részt vett. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt